Per Berthelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Per Berthelsen
Født 12. februar 1950 (70 år)
Qeqertarsuaq
Politisk parti Siumut Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Per Berthelsen (født 12. februar 1950 i Qeqertarsuaq) er en grønlandsk politiker og musiker, og nuværende medlem af Grønlands Landsting for Siumut.

Han er søn af tidl. borgmester i Nuuk Rasmus Berthelsen og hustru Ane Sofie Berthelsen født Egede. Per Berthelsen er gift (1988) med lærer Helene Berthelsen, født Broberg. Han er stedfar til sangerinden Julie Berthelsen.

Per Berthelsen var medstifter af grønlandske rockgruppe Sumé. Student fra Sorø Akademi og uddannet lærer fra Holbæk Seminarium i 1975.

Politisk karriere[redigér | redigér wikikode]

Medlem af kommunalbestyrelsen i Nuuk siden 1993.

Indvalgt i Landstinget første gang i 1999 for partiet Siumut. Per Berthelsen blev ekskluderet fra partiet Siumut i 2001, og stiftede på denne baggrund et nyt parti, Demokraterne.[1]

Partiet Demokraterne fik nok stemmer til at Per Berthelsen blev medlem af Grønlands Landsting. Formand for partiet 2002-2008.

Modtager af Grønlands Hjemmestyres fortjenstmedalje Nersornaat i sølv.

Per Berthelsen ophørte som formand for Demokraterne ved et – efter hans opfattelse – fingeret formandsvalg, som han end ikke stillede op til. Fra 2008 blev han atter medlem af partiet Siumut[2] og genvalgt for dette parti ved landstingsvalget i 2009. Efter partiskiftet blev han medlem af Landstingets formandskab, Landstingets finansudvalg samt tingets udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg. For Siumut var han Landsstyremdlem for Finanser og Udenrigspolitiske anliggende i knapt 10 måneder indtil valget i 2009.

Ved valget den 5. april 2013 blev Per Berthelsen ikke genvalgt til Grønlands Landsting. Senere kom han dog ind som langtidssuppleant i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq med 3. bedste stemmetal.

Sumé[redigér | redigér wikikode]

Berthelsen var medstifter af rockorkestret Sumé i 1972 sammen med sin skolekammerat Malik Høegh. Sumé var et pionerende orkester der som de første spillede rock musik med grønlandske tekster, de opnåede stor succes i grønland og nogle af deres plader blev solgt i oplag på størrelse med en femtedel af Grønlands befolkning.[3]

QaaQ[redigér | redigér wikikode]

Per Berthelsen er stifter og frontfigur i rockbandet QaaQ, QaaQ udkom med en live dvd og cd i 2013.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Redaktionen på Sermitsiaq (19/9-08): "Måtte høre om Per Berthelsens partiskifte i medierne"
  2. ^ Per Berthelsen optaget i Siumut; 18-09 2008
  3. ^ Bours, Etienne (2000). "Sealskin Hits". I Broughton, Simon; Ellingham, Mark. World Music, Vol. 1: Africa, Europe and the Middle East. McConnachie, James and Duane, Orla (Ed.). Rough Guides. s. –145. ISBN 1-85828-636-0. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Per Berthelsen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.