Per Berthelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Per Berthelsen (født 1950 i Qeqertarsuaq) er en grønlandsk politiker og nuværende medlem af Grønlands Landsting for Siumut.

Han er søn af tidl. borgmester i Nuuk Rasmus Berthelsen og hustru Ane Sofie Berthelsen født Egede. Per Berthelsen er gift (1988) med lærer Helene Berthelsen, født Broberg. Han er stedfar til sangerinden Julie Berthelsen.

Per Berthelsen var aktiv musiker i den grønlandske rockgruppe Sume. Student fra Sorø Akademi og uddannet lærer fra Holbæk Seminarium i 1975.

Politisk karriere[redigér | redigér wikikode]

Medlem af kommunalbestyrelsen i Nuuk siden 1993.

Indvalgt i Landstinget første gang i 1999 for partiet Siumut. Per Berthelsen blev ekskluderet fra partiet Siumut i 2001, og stiftede på denne baggrund et nyt parti, Demokraterne.[1]

Partiet Demokraterne fik nok stemmer til at Per Berthelsen blev medlem af Grønlands Landsting. Formand for partiet 2002-2008.

Modtager af Grønlands Hjemmestyres fortjenstmedalje Nersornaat i sølv.

Per Berthelsen ophørte som formand for Demokraterne ved et – efter hans opfattelse – fingeret formandsvalg, som han end ikke stillede op til. Fra 2008 blev han atter medlem af partiet Siumut[2] og genvalgt for dette parti ved landstingsvalget i 2009. Efter partiskiftet blev han medlem af Landstingets formandskab, Landstingets finansudvalg samt tingets udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg. For Siumut var han Landsstyremdlem for Finanser og Udenrigspolitiske anliggende i knapt 10 måneder indtil valget i 2009.

Ved valget den 5. april 2013 blev Per Berthelsen ikke genvalgt til Grønlands Landsting. Senere kom han dog ind som langtidssuppleant i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq med 3. bedste stemmetal.

QaaQ[redigér | redigér wikikode]

Per Berthelsen er stifter og frontfigur i rockbandet QaaQ, som har nået en popularitet på niveau med Sume; der ventes en dokumentarfilm om Sume senere i år 2014. QaaQ udkom med en live dvd og cd i 2013.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]