Perker

Page semibeskyttet
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 9. mar. 2013, 08:52 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 3 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q356367)

For artiklen om filmen, se Perker (film).

Begrebet perker bruges iflg. Dansk Sprognævn ofte [1] som et skældsord for en person, der ser ud til at være af mellemøstlig herkomst. Udtrykket kan sidestilles med det nedsættende nigger, der i USA bruges om folk af afrikansk herkomst. Begrebet er ifølge Slangordbogen 1997 muligvis opstået som en sammenblanding af ordene perser og tyrker.

Socialt betonet bibetydning

For nogle mennesker ligger der også en vurdering af en persons sociale adfærd i udtrykket "perker". I denne betydning er det ikke nok, at personen ser ud til at være af mellemøstlig herkomst – vedkommende skal også opføre sig på en måde, der bryder med sociale normer i Danmark. Det kan for eksempel være, at personen opfattes som aggressiv eller provokerende.

Heraf kommer den grovkornede humoristiske vending, at "forskellen på en perker og en indvandrer er, at en indvandrer tilpasser sig de lokale forhold".

Derudover er der opstået slang-agtige underformer af ordet "perker", jf. "isperker" – brugt om grønlændere, "hedeperker", som bruges om jyder.

Neutral bibetydning

Visse grupper af unge med anden etnisk baggrund end dansk har i dag taget ordet til sig og betegner sig selv som perkere. Her har ordet en mere neutral betydning. Også disse unge vil dog muligvis opfatte ordet som nedsættende, hvis en udenforstående bruger det. Manu Sareen er et eksempel på en indvandrer der brugt betegnelsen om sig selv.[2] Betegnelse blev også ironisk brugt i tv-serien OPS (Oplysning om perkerne til samfundet).

Se også

Kilder/referencer/noter

  1. ^ Nyt fra Sprognævnet nr. 3 2001: Fremmedarbejdere, gæstearbejdere, nydanskere – og perkere
  2. ^ Troels Kingo Larsen (18. oktober 2011). "Sareen: Første perkerminister i Danmark". DR.

Ekstern henvisning