Peter Johannes Liisberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Peter Johannes Liisberg
Født 5. juli 1855 Rediger på Wikidata
Død 17. februar 1893 (37 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Læge Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Johannes Liisberg (født 5. juli 1855 i Aarhus, død 17. februar 1893 i København) var en dansk læge.

Liisberg var søn af dyrlæge Peter Liisberg og Birgitte f. Aaris. Han blev student med udmærkelse fra Aarhus Latinskole i 1872, hvorpå han indtrådte i medicinstudiet på Københavns Universitet. I 1878 tog han embedseksamen med første karakter og var dernæst i nogle år amanuensis med tjeneste i Rønde, rejste udenlands og blev dernæst kandidat ved Frederiks Hospital, Almindeligt Hospital og Kommunehospitalet i København.

I 1883 opnåede Liisberg en doktorgrad med en disputats omhandlende fysiske kavernesystemer. Han blev reservelæge og under finansiel støtte som modtager af Smiths Stipendium, rejste han i 1887 atter udenlands og dygtiggjorde sig yderligere. Samme år begyndte han at praktisere i København og blev siden tilknyttet Fødselsstiftelsen som læge fra 1887-90, derpå som overlæge ved Sankt Josephs Hospital fra 1890 til sin død. Liisberg fungerede desuden som privatdocent og skrev i denne sammenhæng en række lærebøger.

Både i sin egenskab af privatlæge og ved sin litterære virksomhed erhvervede Liisberg sig hurtig et solidt videnskabeligt navn og viste meget betydelige evner, særlig i medicinsk-klinisk retning. Hans lærebog Vejledning i Undersøgelse af Brystorganerne fra 1886 blev et hovedværk for de studerende på universitetet i slutningen af 1800-tallet.

Liisberg giftede sig i 1884 med Wilhelmine Cecilie Meyer, datter vejinspektør i Randers Amt, August Adolph Meyer.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]