Rønde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rønde
Rønde Hovedgade.JPG
Udsigt ned over Rønde Hovedgade
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Midtjylland
Kommune: Syddjurs Kommune
Sogn: Bregnet Sogn
Postnr.: 8410 Rønde
Demografi
Rønde by: 2.925[1] (2017)
Kommunen: 42.021[1] (2017)
 - Areal: 696,34 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.syddjurs.dk
Oversigtskort

Koordinater: 56°18′2″N 10°28′40″E / 56.30056°N 10.47778°Ø / 56.30056; 10.47778 Rønde er en by på det sydlige Djursland med 2.925 indbyggere (2017)[1], beliggende i Bregnet Sogn, 30 kilometer nordøst for Aarhus og knap 32 kilometer sydvest for Grenaa. Byen er en del af Syddjurs Kommune og hører til Region Midtjylland. Indtil 2007 var den hovedsæde for Rønde Kommune i Århus Amt.

Byen er beliggende en kilometer nord for Bregnet Kirke og ca. to kilometer nord for Kalø Slotsruin. Mellem slotsruinen og Rønde ligger Hestehave Skov. Umiddelbart syd for bygrænsen begynder Nationalpark Mols Bjerge.

Af uddannelsesmuligheder findes i Rønde en folkeskole, en privatskole, et alment gymnasium med en kostskoleafdeling, et handelsgymnasium samt en kombineret høj- og efterskole.

Geografiske forhold[redigér | redigér wikikode]

Digital højdemodel med indtegnede bygrænser for området omkring Rønde. Mod vest ligger byen nede i en tunneldal, og mod øst strækker den sig op ad en morænebakke.
Parti fra Rønde med Følle Vig, Århus Bugt og Jylland i baggrunden. Billedet er taget fra kæmpehøjen Store Baunehøj på byens højeste bakketop.

Næst efter Aarhus og Vejle er Rønde den by i Danmark, hvor man finder den største højdeforskel mellem det laveste og højeste punkt inden for bygrænsen. Da Rønde er væsentligt mindre end de to førstnævnte store byer, forekommer højdeforskellen, som er på 95 meter, visuelt mere tydelig i bybilledet, og byen kaldes derfor i folkemunde for Danmarks eneste ”bjergby”.[2]

Den relativt store niveauforskel skyldes en særlig placering på tværs af to geomorfologiske landskabselementer fra den seneste istid.

Rønde er længst mod vest beliggende nede i en tunneldal med et lavpunkt på 5 m.o.h., mens byen mod øst jævnt - over ca. en kilometer - strækker sig op ad en randmorænebakke med et toppunkt på 100 m.o.h. 

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1875 blev byen beskrevet således: "Rønde ved Hovedlandeveien mellem Aarhus og Grenaa-Ebeltoft med Skole, Kro, Kjøbmandshandel, Cementstøberi, Lægebolig, Brevsamlingssted, Toldassistentbolig, Telegraphstation med indskrænket Dagstjeneste (aabnet 1ste Mai 1871)".[3]

Omkring århundredeskiftet blev byen beskrevet således: "Rønde, ved Landevejen, med Missionshus (opf. 1888), Skole, Højskole (opr. 1894), Lægebolig (2 Læger), Dyrlæge, Købmandshdlr., Haandværksdrift, Cementstøberi, m. m., Kro, Markedsplads (Marked i Marts, Sept. og Nov.), Telegraf- og Telefonst. samt Postkontor".[4]

Kalø Slotsruin med Hestehave Skov set fra bakketop ved det østlige Rønde.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Dansk geografi Stub
Denne artikel om geografi i Syddjurs Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi