Peter Strudl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Peter Strudl
Peter Strudels Putto mit Blumengewinde und Spruchband
Personlig information
Født 1660 Rediger på Wikidata
Cles, Italien Rediger på Wikidata
Død 4. oktober 1714, 1714 Rediger på Wikidata
Wien, Østrig Rediger på Wikidata
Søskende Paul Strudel Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler, billedhugger, lærer Rediger på Wikidata
Fagområde Malerkunst, skulpturkunst Rediger på Wikidata
Arbejdssted Wien (1690-1714), Venedig Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Strudl eller Strudel (1660 i Cles, Italien4. oktober 1714 i Wien) var en østrigsk billedhugger og maler. Hans værker udgør i Østrig overgangen til højbarok.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Mellem 1676 og 1686 blev Strudl engageret ved det kejserlige hof i Wien og fik sammen med broren Paul Strudl stilling som kejserlig hof- og kammermaler.

Han opsagde sin stilling efter at have købt en grund i en af Wiens forstæder og ladet bygge, hvad han kaldte Strudelhof. Heri dannede han i 1688 en privat kunstskole – den første almene uddannelsesinstitution til kunstnere udover lavordningen efter forbillederne Accademia di San Luca i Rom og det parisiske Academie Royale. Allerede i 1692 kunne statslige understøttelsespenge til skolen tilbagebetales. I 1701 blev Strudl udnævnt til friherre, og efter kejser Joseph I's ønske blev skolen i 1705 anført som kejserligt akademi. Skolens virksomhed endte med Strudls død, men blev gendannet i 1726 af Jacob van Schuppen, og Strudl tæller i dag som en af grundlæggerne af en af Europas ældste kunstakademier, Kunstakademi Wien.