Peter og Paul-fæstningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Luftfoto af Peter og Paul-fæstningen.
Peter og Paul-fæstningen (Sankt Petersborg)
Peter og Paul-fæstningen
Peter og Paul-fæstningen
Peter og Paul-fæstningens beliggenhed i Sankt Petersborg

Peter og Paul-fæstningen (russisk: Петропа́вловская кре́пость; tr. Petropavlovskaja krepost) er et citadel i det centrale Sankt Petersborg i Rusland.

Peter og Paul-fæstningen ligger på øen Hareøen i Neva-flodens munding. Den blev grundlagt af Peter den Store den 16. maj (greg. 27. maj) 1703 og var den fremtidige bys første bygning.[1] Den primære grund til opførelsen af fæstningen var beskyttelse mod et potentielt angreb fra den svenske flåde under Den Store Nordiske Krig. Den fungerede som fængsel fra starten af 1700-tallet indtil begyndelsen af 1920'erne.[1] Siden 1924 har den været et statsligt museum.[2] Fæstningen led store skader under Luftwaffes bombardement af byen under Anden Verdenskrig men blev restaureret loyalt efter krigen.

Inden i fæstningen ligger talrige arkitektoniske monumenter og museer: Peter og Paul-katedralen (der er gravkirke for det russiske kejserhus Romanov), Det Storfyrstelige Mausoleum, Bådehuset, Kommandanthuset, Ingeniørens hus, Sankt Petersborgs Mønt og Sankt Petersborgs Historiske Museum.[1]

Fæstningen hører til den historiske del af Sankt Petersborg, og den er sammen med det omfattende kompleks af monumenter, der ligger her optaget på UNESCO's liste over verdensarvssteder.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c "Peter and Paul Fortress". Saint-Petersburg.com (engelsk). Arkiveret fra originalen 20. juli 2008. Hentet 21. december 2012.
  2. ^ "Петропавловская крепость: факты из истории, высота Петропавловского собора, крепость в кино". culture.ru (russisk). Arkiveret fra originalen 26. juli 2020. Hentet 21. december 2022.
  3. ^ Historic Centre of Saint Petersburg and Related Groups of Monuments på UNESCO's World Heritage Centre's hjemmeside

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

RuslandSpire
Denne artikel om et russisk bygningsværk og/eller en seværdighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 59°57′00″N 30°19′00″Ø / 59.95°N 30.3167°Ø / 59.95; 30.3167