Peter den Store

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Peter den Store
Peter de Grote.jpg
Portræt udført af Jean-Marc Nattier i 1717
Kejser af Rusland
Kroning 25. juni 1682
Regerede 7. maj 16828. februar 1725
Forgænger Fjodor 3.
Efterfølger Katharina 1.
Ægtefæller Jevdokija Lopukhina
Martha Skavronskaja
Børn Aleksej Petrovitj, Storfyrsttronfølger af Rusland
Anna, Hertuginde af Slesvig-Holsten-Gottorp
Elisabeth, Kejserinde af Rusland
Hus Romanov
Far Aleksej Mikhajlovitj af Rusland
Mor Natalja Naryshkina
Født 9. juni 1672
Moskva
Død 8. februar 1725 (52 år)
Sankt Petersborg
Hvilested Peter og Paul-katedralen, Sankt Petersborg
Signatur
Religion Russisk-ortodoks
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1713

Peter den Store, Peter 1. eller Peter Aleksejevitj (russisk: Пётр Вели́кий, Пётр I, Пётр Алексе́евич) (9. juni 16728. februar 1725) var zar og siden kejser af Rusland fra 1682 til 1725. Frem til 1696 regerede han i fællesskab med sin halvbroder Ivan 5.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Peter blev født i Moskva som søn af Aleksej Mikhailovitj Romanov, zar fra 1645. Han blev kronet til zar af Rusland den 27. april 1682, kun 10 år gammel, som efterfølger for sin halvbroder zar Fjodor 3. På grund af politiske omstændigheder kom han til at regere sammen med sin halvbroder Ivan og under ledelse af sin halvsøster Sofia.

I 1689 blev Sofia tvunget fra ledelsen, og Peter tog selv magten. Han blev enehersker, da Ivan døde i 1696 . Han var meget opsat på at gøre Rusland til en europæisk stormagt og inviterede de bedste ingeniører, skibsbyggere, arkitekter og håndværkere til Rusland. Ligeledes sendte han hundreder af unge russere til Europa for at lære. Selv aflagde han flere besøg i Europa og opholdt sig 3 måneder i København i 1716 i forbindelse med en planlagt dansk-russisk invasion i Skåne. Den blev ikke til noget pga. uenighed om krigsmål og forsinkelser af tidsplanen. Han arbejdede i flere år i Holland for at lære skibsbygningshåndværket.

Peter den Store under Slaget ved Poltava. Mosaik af Mikhail Lomonosov.

Peters første krig var mod Tyrkiet for at opnå adgang til Sortehavet, og for første gang vandt en russisk flåde et slag. Peters største ambition var at skaffe Rusland adgang til Østersøen, og i 1700 indledte han Den store nordiske krig mod Sverige. Krigen varede i 21 år. Efter nederlag lykkedes det ham at reorganisere hæren, de svenske besiddelser i Baltikum blev erobret, og vendepunktet blev sejren ved Poltava. I de følgende år deltog russiske hære i kampene i Nordtyskland, og landets fremgang vakte både opsigt og bekymring i Vesteuropa.

I 1703 grundlagde Peter St. Petersborg ved Neva-flodens munding på et område, som havde været finsk (svensk). St Petersborg udviklede sig hurtigt til en driftig havneby, og i 1712 flyttede Peter hovedstaden hertil fra Moskva. I 1725 havde St Petersborg 75.000 indbyggere. Da krigen mod Sverige sluttede med freden i Nystad, lod Peter sig udnævne til russisk kejser den 22. oktober 1721. Under hans regering var der flere oprør (bl.a. strelitseropstanden 1698), som imidlertid blev slået ned med stor brutalitet. Da han fik mistanke om, at hans egen søn, Aleksej, deltog i et komplot mod tronen, lod han ham i 1718 fængsle og tortere til døde. Peter den Store døde den 8. februar 1725 og blev begravet i Peter og Paul domkirken i Sankt Petersborg. Han havde ikke udnævnt en efterfølger og blev efterfulgt af sin hustru Katharina I, der havde en jævn og broget baggrund.

Eftermæle[redigér | redigér wikikode]

Peter er måske Ruslands betydeligste zar, og hans regering dannede et stort skel i landets historie fra isoleret og tilbagestående østeuropæisk stat til reformpræget stormagt med vesteuropæisk indflydelse. Han synes at have været en blanding af brutal tyran og jovial og livsglad reformator, primitiv og drikfældig, interesseret i teknik og praktiske opgaver, ukonventionel og "folkelig" i sin stil og samtidig udpræget enevoldshersker, der ville kontrollere alt. Mange af hans reformer var inkonsekvente og overfladiske og satte sig først spor senere, men de blev begyndelsen til en nyere tids Rusland.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Peter 1.
Født: 9. juni 1672 Død: 8. februar 1725
Kongelige og fyrstelige titler
Foregående:
Fjodor 3.
Tsar af Rusland
16821721
med Ivan 5. (16821696)
Efterfølgende:
Ingen
(titel ændret)
Foregående:
Ingen
(titel ændret)
Kejser af Rusland
17211725
Efterfølgende:
Katharina 1.