Philippe Jaccottet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
1991

Philippe Jaccottet er en fransk digter og oversætter. Født i Moudon i Schweiz 30. juni 1925. Siden 1948 bosat i Frankrig; først i Paris, og siden 1953 ved byen Grignan i det sydøstlige Frankrig.

Jaccottet udtrykker sig i både poesi og prosa samt i en særlig noteform, hvor korte dagbogslignende notater veksler med korte lyriske indslag og længere prosalyriske passager. Hans tekster søger tilknytning til og forståelse af naturen og verden i et ofte afdæmpet og enkelt formsprog, der leder efter det mest indlysende udtryk. Poesien er en på en gang eftertænksom og tilbageholdende søgen efter skønhed og erkendelse.

Udover sine egne tekster har Jaccottet en lang række oversættelser fra især tysk og italiensk bag sig, bl.a. af Goethe, Novalis, Hölderlin og Thomas Mann. Også den italienske digter Giuseppe Ungaretti og Homers Odysseen har han oversat til fransk.

Jaccottet har også et virke som kritiker bag sig og han har udfærdiget flere kritiske afhandlinger, især om samtidige, franske digtere som fx Francis Ponge, Paul Claudel og Yves Bonnefoy.

Han har modtaget flere litteraturpriser, heriblandt den prestigefulde tyske Petrarca-Preis i 1988 og den franske Prix Goncourt de la poésie i 2003.