Philippe de La Hire

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Philippe de La Hire

Philippe de La Hire (eller Lahire eller Phillipe de La Hire) (18. marts 164021. april 1718), var en fransk matematiker og astronom. Ifølge Bernard le Bovier de Fontenelle, var han en "akademi i sig selv."

de La Hire beskæftigede sig først med de skønne Kunster, men droges snart gennem Desargues’ Arbejder over til Matematikken. Han deltog i den af Picard og Rømer planlagte Gradmaaling i Frankrig (se Gradmaaling), der efter Picard’s Død var blevet overdraget Domenico Cassini og fuldførtes 1683—1720; 1678 blev han Medlem af Videnskabernes Akademi og 1682 Prof. ved Collège de France. L. hørte til de tidlige Forløbere for 19. Aarh.’s syntetiske Geometri, mellem hvilke Pascal og Desargues var de betydeligste; ham skyldes saaledes simple Beviser for Hovedsætningerne om Pol og Polar m. H. t. et Keglesnit. Foruden Hovedværket Sectiones conicæ (1685) har han offentliggjort fl. Skr, deriblandt nogle af astron. Indhold, og givet talrige Meddelelser i Akademiets Memoirer.

Kilder[redigér | redigér wikikode]