Piero di Cosimo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Piero di Cosimo (egentlig Piero di Lorenzo) (1462 i Firenze - 1521 sammesteds) var en italiensk maler.

Piero di Cosimo, Madonna mellem seks Helgener, mellem 1485 og 1490. Galleria degli Uffizi.
Piero di Cosimo, Madonna tronende med Jesus-Barnet, ca. 1481-85, Saint Louis Art Museum.
Piero di Cosimo, Andromeda befriet af Perseus, 1510 - c. 1515, Uffizi, Florence
Piero di Cosimo, Portræt af Simonetta Vespucci, 1490, Musée Condé.

Piero var elev af Cosimo Roselli (heraf Pieros tilnavn), efter hvem han tog navn, og af hvem hans kunst er påvirket, samtidig med at der i den, gør sig indflydelse gældende fra Leonardo da Vinci. Hans virksomhed er knyttet til hans fødeby med undtagelse af de år (c. 1482—84), han deltog med sin lærer i udførelsen af de ham tildelte fresker i Det Sixtinske Kapel i Rom. Piero, der i sine værker overgår de samtidige florentinske malere ved sin fine sans for malerisk virkning og for udformningen af baggrundslandskabet (påvirket af nederlandsk kunst), viser — især i sine mytologiske billeder — et vist hang til det fantastiske, der stemmer godt med det billede, Giorgio Vasari har givet af hans excentriske særlingevæsen. Af Pieros arbejder nævnes: Madonna mellem seks Helgener, Madonna tronende med Jesus-Barnet, endvidere i Firenze, Uffizierne, en række små billeder oprindelig hørende til møbler, behandlende Andromedas historie, og i Rom en læsende Magdalena. Uden for Italien er Pieros kunst repræsenteret ved religiøse billeder i Berlin og Dresden, ved mytologiske billeder i Berlin og i London, endelig ved portrætter i London og Haag, samt i Chantilly, Musée Condé: Portrættet af Giuliano de’ Medicis elskede Simonetta Vespucci.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Fritz Knapp, Piero di Cosimo, Halle an der Saale, 1899

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Piero di Cosimo i Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1925) i bind 19 side 137 skrevet af amtsforvalter Axel Holck