Piero di Cosimo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Piero di Cosimo

087 le vite, piero di cosimo.jpg

Personlig information
Født 2. januar 1462 Rediger på Wikidata
Firenze, Italien Rediger på Wikidata
Død 12. april 1522 (60 år) Rediger på Wikidata
Firenze, Italien Rediger på Wikidata
Dødsårsag Pest Rediger på Wikidata
Nationalitet Italien Italiensk
Uddannelse og virke
Elev af Cosimo Rosselli Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Fagområde Renæssancemaleri Rediger på Wikidata
Arbejdssted Toscana, Firenze Rediger på Wikidata
Elever Pontormo, Andrea del Sarto, Fra Bartolommeo Rediger på Wikidata
Kendte værker Procris' død, Portræt af Simonetta Vespucci, Madonna mellem seks Helgener, Madonna og barn med en due, Venus, Mars og Amor Rediger på Wikidata
Genre Portræt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Piero di Cosimo (egentlig Piero di Lorenzo) (født 2. januar 1462 i Firenze, død 22. april 1521 sammesteds) var en italiensk maler.

Piero var elev af Cosimo Roselli (heraf Pieros tilnavn), efter hvem han tog navn, og af hvem hans kunst er påvirket, samtidig med at der i den, gør sig indflydelse gældende fra Leonardo da Vinci. Hans virksomhed er knyttet til hans fødeby med undtagelse af de år (c. 1482—84), han deltog med sin lærer i udførelsen af de ham tildelte fresker i Det Sixtinske Kapel i Rom. Piero, der i sine værker overgår de samtidige florentinske malere ved sin fine sans for malerisk virkning og for udformningen af baggrundslandskabet (påvirket af nederlandsk kunst), viser — især i sine mytologiske billeder — et vist hang til det fantastiske, der stemmer godt med det billede, Giorgio Vasari har givet af hans excentriske særlingevæsen. Af Pieros arbejder nævnes: Madonna mellem seks Helgener, Madonna tronende med Jesus-Barnet, endvidere i Firenze, Uffizierne, en række små billeder oprindelig hørende til møbler, behandlende Andromedas historie, og i Rom en læsende Magdalena. Uden for Italien er Pieros kunst repræsenteret ved religiøse billeder i Berlin og Dresden, ved mytologiske billeder i Berlin og i London, endelig ved portrætter i London og Haag, samt i Chantilly, Musée Condé: Portrættet af Giuliano de’ Medicis elskede Simonetta Vespucci.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Fritz Knapp, Piero di Cosimo, Halle an der Saale, 1899

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Piero di Cosimo i Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1925) i bind 19 side 137 skrevet af amtsforvalter Axel Holck

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.