Planet x

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Her ses Neptuns afstand til solen (for at sammenligne med Planet X's).

Planet X (eller Planet 9[kilde mangler]) er indtil videre kun en hypotetisk planet i vores solsystem, det vil altså sige, at indtil videre er der kun matematiske beviser,[kilde mangler] der understøtter dens eksistens. Planeten er på størrelse med Neptun, men roterer rundt om solen 20x længere væk end Neptun gør. Det resulterer derfor også i, at det nok tager Planet X 10.000-20.000 år at opnå en fuld rotation rundt om solen (i modsætning til Neptun, som tager 165 år). Det siges at planeten kunne have en større masse en 10x jordens masse.

Forskningen[redigér | rediger kildetekst]

Astronomerne Konstantin Batygin og Mike Brown annoncerede i januar 2015 at en ny undersøgelse havde evidens for at der findes en kæmpe stor planet, som følger et usædvanligt kredsløb i den ydre del af vores solsystem. Forudsigelsen er udelukkende bygget på matematiske beregninger og computer simulationer, og ikke direkte observationer. Denne kæmpe planet, kunne være forklaringen på mindst 5 andre objekters kredsløb i Kuiperbæltet. Selvom der findes matematiske beviser, betyder det ikke at der er observeret en ny planet i vores solsystem. Eksistensen er indtil videre kun teoretisk, og man leder stadig efter den. Men størrelsen på planeten, mener man, understøtter dens eksistens ret godt.

Brown fortæller at; "Det er næsten som at have seks visere på et ur, der alle bevæger sig med forskellige hastigheder, og når du tilfældigvis kigger op, er de alle på nøjagtig det samme sted". Sandsynligheden for at det sker, er noget i retning af 1 ud af 100, uddyber han. "Men oven i købet er graderne på de seks objekter også ens – og peger omkring 30 grader nedad i samme retning i forhold til de otte kendte planeters. Sandsynligheden for, at det sker, er omkring 0,007 procent. Dybest set burde det ikke ske tilfældigt," siger Brown.

Astronomer inkl. Batygin og Brown, vil du udforske planetens eksistens yderligere, ved at benytte sig af verdens mest kraftfulde teleskoper. Selvom planeten befinder sig så langt væk, mener astronomer at det stadig vil være muligt at finde den, uden at skulle opfinde endnu kraftigere teleskoper.

Kuiperbæltet[redigér | rediger kildetekst]

Her ses Kuiperbæltet.

Astronomer der forsker indenfor Kuiperbæltet, har observeret nogle dværgplaneter (og andre objekter), der plejer at følge kredsløb der flokkes. Ved at anlysere disse kredsløb, er man nået frem til at der må være en større planet der gemmer sig. Gravitationen fra denne planet forklarer disse usædvanlige kredsløb.