Podilski Tovtry Nationalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Podilski Tovtry
IUCN kategori II (nationalpark)
Parkens indgang nær den historiske by Bakota.
Kort der viser placeringen af Podilski Tovtry
Kort der viser placeringen af Podilski Tovtry
Podilski Tovtry
Location of Khmelnytskyi Oblast in Ukraine
Sted Kamjanets-Podilskyj, i den sydlige del af Khmelnytskyj oblast, Ukraine
Etableret 27. juli 1996
Styrende organ Ministeriet for økologi og Naturresurser (Ukraine)
http://www.tovtry.com/

Podilski Tovtry Nationalpark (ukrainsk: Націона́льний приро́дний парк «Поді́льські То́втри») er en nationalpark beliggende i Khmelnytskyj og Kamjanets-Podilskyj rajoner (distrikter) i Khmelnytskyj oblast (provins) i den sydlige region af det vestlige Ukraine. Det er det største naturbeskyttelsesområde i landet.

Den nationalparken "Podilski Tovtry" blev oprettet efter dekret #476/96 fra Ukraines præsident Leonid Kutjma, den 27. juli 1996 for at bevare og beskytte det naturlige landskab i Podilien-regionen. Parken er en naturbevarende, rekreativ, kulturelt oplysende og videnskabeligt undersøgende institution af national betydning. I henhold til Ukraines lov af 21. september 2000 #1989-III hører den Ukraines nationale økologiske netværk i Podilen.[1]

Generelt overblik[redigér | rediger kildetekst]

Parklogo

Parkens har et areal på 2.613,16 km2. Floraen omfatter 1.700 forskellige arter, hvoraf 60 er i Ukraines røde bog der er Ukraines lokale Rødliste. Faunaen omfatter 217 forskellige arter, hvoraf 29 også rødlistet. I alt er der 127 naturbeskyttede objekter, som indeholder omkring 3.000 arter og formationer.

Parken er opdelt i flere funktionelle zoner: fra strengt beskyttede til områder med rekreative faciliteter. Der er også beboede områder med omkring 160 industrivirksomheder og landbrug, der skader naturen. Derfor er hovedmålet for nationalparken bevarelsen af den naturlige mangfoldighed og oprettelse af de organiserede zoner for rekreation og wellness.

Parkens naturlige grænser følger floden Zbrutj mod vest (syd for byen Sataniv), Dnestr mod syd mod Ushytsia-flodens udmunding, tidligere administrative grænser for Novousjytskyj og Dunajevetskyj rajoner mod øst, Dymytrov, Ordzhonikidze, Vatutin-kollektivet gårde (Horodok Raion) mod nord.

Solopgang over Studenytsja-floden, som løber gennem parken.

Vigtige vartegn[redigér | rediger kildetekst]

Kulturelle og historiske vartegn[redigér | rediger kildetekst]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Podilski Tovtry National Nature Park" (engelsk). Podilski Tovtry NNP (Official Website). Hentet 2. oktober 2019.