Spring til indhold

Podtatranská kotlina

Koordinater: 49°05′N 20°00′Ø / 49.08°N 20°Ø / 49.08; 20
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

49°05′N 20°00′Ø / 49.08°N 20°Ø / 49.08; 20

Podtatranská kotlina i Slovakiet markeret med gråt

Podtatranská kotlina er et geomorfologisk bækken i det nordlige Slovakiet, der er en del af bjergområdet Fatra-Tatra, i de indre Vestlige Karpater.

I området ligger byerne Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok, Svit, Poprad, Kežmarok, Spišská Belá og Podolínec.

Beliggenhed og karakteristik

[redigér | rediger kildetekst]
Podtatranská kotlina set fra Nedre Tatra. Landsbyer på billedet er Liptovský Ján (i midten), Uhorská Ves (til venstre) og Podtureň (til højre).

Podtatranská kotlina er orienteret på en øst-vest akse og er omkring 80 km lang og omkring 10 km bred i nord-syd retning. Det grænser op til:

Bassinet er opdelt i tre underafdelinger: Liptovská kotlina (Liptov Basin), Popradská kotlina (Poprad Basin) og Tatranské predhorie, også kaldet podhorie (Tatra Piedmont).

Grænsen mellem de tidligere navngivne bassiner er også et vandskel: Váhfloden afvander den vestlige del af området og løber ud i Donau, der strømmer ud i Sortehavet, og Poprad-floden afvander den østlige del, og strømmer gennem Dunajec i Wisla, der løber ud i Østersøen .

Podtatranská kotlina ligger i en gennemsnitlig højde fra 700 til 800 moh.; det laveste punkt er nær Ružomberok på 475 m og det højeste nær Štrba på omkring 900 m.

Det var oprindeligt et Skovområde, men er nu et til Landbrugsområde.

  • En del eller en hel del af oplysningerne er baseret på den tilsvarende artikel på den tyske Wikipedia
  • Kopa, Ľudovít (2006). The Encyclopaedia of Slovakia and the Slovaks. Bratislava, Slovakia: Encyclopaedic Institute of the Slovak Academy of Sciences. ISBN 80-224-0925-1.