Polydactyli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Polydactyli
Klassifikation
Information
Navn Polydactyli
Medicinsk fagområde medicinsk genetik Rediger på Wikidata
Genetisk association GLI3, LMBR1 Rediger på Wikidata
SKS DQ69
ICD-10 Q69
OMIM 174200,
174500,
174700,
603596 Rediger på Wikidata
DiseasesDB 24853 Rediger på Wikidata
MedlinePlus 003176 Rediger på Wikidata
ICD-9-CM 755.00,
755.0 Rediger på Wikidata
MeSH D017689 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Et røntgenbillede af 10-årigs højre hånd med seks fingre.

Polydaktyli er en misdannelse som indebærer, at man har flere end fem fingre på hver hånd eller flere end 5 tæer på hver fod. Begrebet stammer fra græsk, poly, mange og daktylos, finger. Det er arveligt, men optræder ofte uregelmæssigt, eftersom arveanlægget ikke altid manifesterer sig. Selvom tilstanden ikke er farlig, får de fleste mennesker i Vesten fjernet ekstra udvækster kirurgisk.

Fotografi af venstre hånd af 27 år gammel mand. Han havde følelsen i den ekstra tommelfinger, men den var ikke forbundet med et led og kunne derfor ikke bevæge sig uafhængigt.

En ekstra finger vil kun sjældent være en komplet og velfungerende finger; normalt består den blot af muskelvæv og til tider også et stykke knogle uden forbindelse med de øvrige knogler. Normalt er den ekstra finger en lillefinger på siden af hånden, kun sjældent optræder den på tommelsiden af hånden, og i meget sjældne tilfælde findes den mellem de andre fingre.

Polydactyli kan optræde af sig selv, eller oftest, som et træk ved et syndrom af et medfødt afvigelse. Når det optræder af sig selv, er det associeret med dominerende mutationer i enkelte gener. Forholdet har en hyppighed på 2 for hver 1000 fødte barn[1], selvom hyppigheden er højere for enkelte grupper, et eksempel er amishfolket i USA grundet startpopulation.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Polydactylism FAQ". Arkiveret fra originalen 3. februar 2009. Hentet 16. april 2009.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]