Polydactyli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Polydactyli
Klassifikation
Polydactyly ECS.jpg
Information
Navn Polydactyli
Medicinsk fagområde medicinsk genetikRediger på Wikidata
SKS DQ69
ICD-10 Q69
OMIM 603596,
174200,
174500,
174700Rediger på Wikidata
DiseasesDB 24853Rediger på Wikidata
MedlinePlus 003176Rediger på Wikidata
ICD-9-CM 755.00,
755.0Rediger på Wikidata
MeSH D017689,
C562429Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Et røntgenbillede af 10-årigs højre hånd med seks fingre.

Polydaktyli er en misdannelse som indebærer, at man har flere end fem fingre på hver hånd eller flere end 5 tæer på hver fod. Begrebet stammer fra græsk, poly, mange og daktylos, finger. Det er arveligt, men optræder ofte uregelmæssigt, eftersom arveanlægget ikke altid manifesterer sig. Selvom tilstanden ikke er farlig, får de fleste mennesker i Vesten fjernet ekstra udvækster kirurgisk.

Fotografi af venstre hånd af 27 år gammel mand. Han havde følelsen i den ekstra tommelfinger, men den var ikke forbundet med et led og kunne derfor ikke bevæge sig uafhængigt.

En ekstra finger vil kun sjældent være en komplet og velfungerende finger; normalt består den blot af muskelvæv og til tider også et stykke knogle uden forbindelse med de øvrige knogler. Normalt er den ekstra finger en lillefinger på siden af hånden, kun sjældent optræder den på tommelsiden af hånden, og i meget sjældne tilfælde findes den mellem de andre fingre.

Polydactyli kan optræde af sig selv, eller oftest, som et træk ved et syndrom af et medfødt afvigelse. Når det optræder af sig selv, er det associeret med dominerende mutationer i enkelte gener. Forholdet har en hyppighed på 2 for hver 1000 fødte barn[1], selvom hyppigheden er højere for enkelte grupper, et eksempel er amishfolket i USA grundet startpopulation.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]