Portal:Danmark/Biografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ole Rømer
Ole Rømer

Ole Christensen Rømer (25. september 1644 i Århus - 19. september 1710 i København) var en dansk astronom, ingeniør og politidirektør.

I 1675 påviste Rømer – som den første – at lyset ikke, som det hidtil var formodet, udbreder sig øjeblikkeligt, men med en endelig hastighed, og han målte denne hastighed med rimelig nøjagtighed.

Ole Rømer blev født i Århus i 1644. Han var søn af Chresten Pedersen fra Rømø, en handelsmand, der opnåede borgerskab i Århus i 1642 (som Chresten Pedersen Rømer), og hustru Anne Olufsdatter Storm, der kom fra en velrenommeret århusiansk familie. I 1662 blev Ole Rømer student fra Aarhus Katedralskole, og samme år flyttede han til København for at studere ved Københavns Universitet. Her blev han elev af videnskabsmanden og lægen Rasmus Bartholin, og Rømer blev involveret i at forberede en udgivelse af Tycho Brahes observationsjournaler. I 1671 assisterede han den franske astronom Jean Picard med at stedfæste Brahes observatoriumHven - et arbejde, der skulle hjælpe med til at fortolke Brahes observationer mere nøjagtigt.

Læs hele artiklen