Hven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hven i Øresund
Kort over Hven fra Janszoon Blaeus Blaeu Atlas fra 1663. Kortet er lavet 15941596, hvor Blaeu studerede hos Tycho Brahe.

Hven[1] (svensk stavemåde efter 1906 Ven) er en svensk ø i Øresund, hørende til Landskrona kommune, Skåne län.

Øen er cirka 4,5 kilometer lang og op til 2,4 kilometer bred, og den har et areal på 7,5 kvadratkilometer. Hven har omkring 360 indbyggere og ligger cirka 4,5 kilometer fra Skånes fastland og 7,5 kilometer fra Sjælland.

Der er tre mindre bebyggelser ved kysten: Bäckviken, Norreborg og Kyrkbacken, og ved disse er der også havne og sandstrande. I Kyrkbacken står kirken Sankt Ibb.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Oprindelig hørte Hven til Sjælland, Birkerød Sogn og Kronborg Len, men i 1654 blev den tilført Helsingborg Len. Hven var dansk frem til 1660, men blev svensk i forbindelse med Freden i København.[2]

På Hven havde astronomen Tycho Brahe sine observatorier på slottet Uranienborg og observatoriet Stjerneborg.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

I den tidligere Allehelgenskirke midt på øen findes et Tycho Brahe-museum med et undergrundsobservatorium og en multimedieudstilling.

Af andre turistfaciliteter findes hotellet Turistgården, Gamlegård, Prästasvängen, campingplads, et vandrerhjem og et konferencecenter.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Fra Landskrona sejler færgeselskabet Ventrafiken omkring 10 daglige ture hele året rundt. Fra Havnegade i København sejler selskabet VisitHven, sundbussen Jeppe, én daglig tur fra maj til september. Fra Helsingør sejler Sonte Shipping. Fra Nivå sejler M/S Havhesten, og fra Rungsted Havn sejler "Store Teisten".

Der kører en lokal rutebil på Hven, og der findes en større cykeludlejning ved Bäckviken.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Moths Ordbog: Hven, hentet 17. januar 2015
  2. ^ Jubileum på Ven 2010 på mynewsdesk.com

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Skånes våbenSpire
Denne artikel om Skånes geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Skåneland

Koordinater: 55°54′N 12°42′Ø / 55.900°N 12.700°Ø / 55.900; 12.700