Observatorium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Canada-France-Hawaii observatoriet

Et observatorium er en institution eller bygning, hvorfra der udføres astronomiske eller geofysiske observationer.

Observationer af himmellegemerne er foregået langt tilbage i tiden, og aktiviteten har til tider været knyttet til religiøse ritualer, som gør det vanskeligt at udpege de tidigste observatorier. Eksempelvis er Stonehenge i England blevet tolket til at være konstrueret ud fra astronomiske observationer, men hvordan og i hvilket omfang der er blevet observeret kan ikke siges med sikkerhed.

I Danmark har fremtrædende astronomer opført egne observatorier:

Desuden har Københavns Universitet opført observatorier i København og ved Brorfelde ved Holbæk. I dag er disse observatorier lukket for videnskabelig astronomi; i stedet deltager man[hvem?] i internationale observatorier som European Southern Observatory (ESO) i Chile eller Nordic Optical Telescope (NOT) på De Kanariske Øer.

Luft- og rumobservatorier[redigér | redigér wikikode]

Udviklingen i flyve- og rumteknologi har muliggjort etablering af observatorier, der ikke er landbaserede. Fra 1960'erne blev etableret flere rumobservatorier. Rumobservatoriet Hubble har bibragt væsentlig astronomisk information. Flybaserede observatorier som Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy har ligeledes tilvejebragt information om rummet, der kun vanskeligt har kunnet indsamles fra landbaserede observatorier.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]