Portal:Færøerne/Månedens artikel/Oktober 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Grindedrab på stranden ved bygden Vágur, 2005

Grindedrab (færøsk grindadráp) er på Færøerne en folkelig begivenhed, hvor grindehvaler indkredses og dræbes for derefter at fordeles ligeligt mellem alle i området. For de fleste færinger er det en vigtig del af deres historie og kultur. Grindedrabet er helt igennem ikke-kommercielt, og grindekødet kan da heller ikke købes i supermarkeder eller lignende. Der dræbes hvert år ved drivfangst mellem 1.000 og 2.000 grindehvaler på Færøerne, og der er lovmæssige regler for, hvordan hvalerne sammendrives, dræbes og fordeles.

Private og internationale organisationer kritiserer grindedrabet for at være grusomt og unødvendigt. De fleste færinger føler sig udnyttede af disse organisationer, der tit har den sædvane at bruge de følelsesmæssigt stærke billeder af grindedrabet som blikfang i deres kampagner mod hvalfangst.

Selv om de fleste færinger afviser hård kritik af grindedrabet, så foregår der alligevel mange diskussioner om emnet i det færøske samfund. Ny forskning har påvist, at grindehvalkød er stærkt forurenet af kviksølv og andre skadelige kemiske stoffer. Det er derfor sandsynligt, at den stigende havforurening fra de store industrinationer vil betyde, at hvalkødet en gang i fremtiden bliver erklæret uegnet til menneskeføde.

Læs hele artiklen