Portal:Historie/Udvalgt artikel/juli, 2014

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
På denne illustration fra 1870'erne viser Peter Johann Nepomuk Geiger hunnerne i kamp mod alanerne. Bemærk brugen af lassoer.

Begrebet hunner er en betegnelse for et centralasiatisk folk med nomadisk og senere halvnomadisk levevis. Man ved ikke ret meget om hunnernes oprindelse, og forskerne diskuterer stadig, hvilket sprog, de talte. I lighed med mange andre nomadefolk efterlod de ingen skriftlige spor, og historikerne må derfor forlade sig på de beskrivelser, der findes hos de folk, de kom i berøring med, primært romerriget.

Romerske forfattere omtaler i 1. og 2. århundede folkeslag med navne, der kunne minde om hunnerne, men det kan være et tilfælde. Fra det 4. århundrede bliver de imidlertid en vigtig faktor i europæisk storpolitik og i det 5. århundrede har hunnerne deres storhedstid under Attila. Efter hans død går det hastigt tilbage for dem: Deres rige går i opløsning og i de følgende to århundreder har man kun spredte efterretninger om dem. Herefter forsvinder hunnerne ud af historien.

    ... læs mere ...