Poul Brink (journalist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Poul Brink (født 2. september 1953 i Vejen, død 23. oktober 2002 i København) var en dansk journalist og forfatter.

Poul Brink var oprindelig uddannet 1979 på DRs regionalradio i Aarhus, Østjyllands Radio, og siden 1987 ansat på TV Avisen i Aarhus. I 1991 flyttede han til TV-avisen i København, hvor han var tilknyttet udlandsredaktionen med speciale i bl.a. Storbritannien.

Brink modtog i 1997 Cavlingprisen, som er danske journalisters fornemste hæderspris, for sine afsløringer af hvordan den grønlandske og danske befolkning blev ført bag lyset ved at tillade amerikanske atomvåbenThulebasen i Grønland på trods af den officielle danske atomvåbenpolitik, og for afsløringen af den danske regerings - samt amerikanernes - skandaler omkring brintbombe-flystyrtet ved Thulebasen i 1968. Året før Cavling-prisen, - modtog Poul Brink en politianmeldelse for at have offentliggjort fortrolige dokumenter fra Thule-sagen, som anklagemyndigheden senere afviste at gå videre med.

Hans afdækning af den hemmelige danske atompolitik starter med at han bliver i 1986 opsøgt af Marius Schmidt, der var med til at rydde op efter flystyrtet, fordi mange af vennerne har fået hudlidelser efter oprydningen. I begyndelsen er Poul Brink skeptisk, men han begyndte alligevel at grave i sagen. I næsten 10 år forskede han systematisk i afdækning af sagen, hvilket resulterede i hans bog " Thule sagen - Løgnens Univers" i 1997. Hans afsløringer ændrede historieskrivningen om Danmarks rolle i den kolde krig, og de fortrolige dokumenter i forbindelse med tidligere statsminister H.C. Hansens hemmelige accept af at USA opbevarede atomvåben på Grønland.

Om hans journalistiske research kan man læse i dette citat fra hans forord i Thule sagen - Løgnens Univers:"..Jeg satte mig imidlertid ikke ned og valgte Thule-sagen, for ingen vidste jo dengang, at den eksisterede. Den udviklede sig, fordi mine interviews affødte spørgsmål, som krævede flere interviews, der rejste ny spørgsmål. Det var først efterhånden, bedragets størrelse blev kendt."

En filmatisering af Poul Brinks bog om Thule-sagen med titlen Idealisten, skrevet og instrueret af Christina Rosendahl fik premiere i april 2015.[1]

Poul Brink døde pludselig onsdag 23. oktober 2002, kun 49 år gammel, og efterlod sig hustru, Estibaliz Hernández Marquínez og en søn, Kristian Brink.

Referencer[redigér | redigér wikikode]