Vejen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vejen
Frøs Kunstmuseet
Froes vejen.jpg Niels Hansen Jacobsen, skulptur.jpg
Vejen Rådhus 2019 a.jpg
Det nybyggede rådhus [1]
Overblik
Land Danmark Danmark
Borgmester Egon Fræhr (fra 2007) Rediger på Wikidata
Region Region Syddanmark
Kommune Vejen Kommune
Sogn Vejen Sogn
Postnr. 6600 Vejen
Demografi
Vejen by 9.997[2] (2021)
Kommunen 42.790[2] (2021)
 - Areal 814,36 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.vejen.dk
Oversigtskort

Vejen er en middelstor stationsby i Sydjylland med 9.997 indbyggere (2021)[2] beliggende mellem Esbjerg og Kolding i Vejen Sogn. Vejen er hovedby i Vejen Kommune og tilhører Region Syddanmark. Jernbanen kom til Vejen i 1874. I løbet af få år voksede stationsbyen op langs landevejen mellem stationen og den gamle landsby. Landsbyen lå omkring kirken og kroen ved den gamle Kolding-Varde landevej, den nuværende sekundærrute 191. I dag ligger byen centralt både i forhold til E20 Esbjergmotorvejen og sekundærrute 191, som indtil opførelsen af motorvejen før år 2000 hed A1. Vejen ligger ved Kongeåen, grænse fra 1864 til 1920 mellem Danmark og Preussen, da Sønderjylland var en del af Tyskland til efter 1. verdenskrig. Vejen var grænseby på den danske side.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 1879 beskrives byen således: "Veien med Kirke, Præstegaard, Skole, Jernbane-station, Kro, Brevsamlingssted, Vandmølle".[3]

Ved århundredeskiftet blev byen beskrevet således: "Byen Vejen (1280: Wægnæ, c. 1340: Weghn), ved Vardevejen, stor købstadlignende Landsby (1/2 1901: 161 Huse og 1108 Indb.), med Kirke, Præstegd., 3 Skoler (Vejen gamle og nye samt Bakkely Sk.), Realskole (opr. 1900), Missionshus (opf. 1895), Øvelseshus (opf. 1882), Afholds- og Højskolehjem (opf. 1900), Lægebolig, Dyrlægebolig, Sparekasse (opr. 1867), Bank (opr. 1903, Aktiekapit.: 100,000 Kr.), flere industrielle Anlæg, som Elektricitetsværk (opf. 1903), Andelsmejeri, Bryggeri, Cikoriefabrik („Nørrejyll.“), Tagpapfabrik, Maskinfabrik, Jærnstøberi, Damp-Uldspinderi, Dampbageri, Farveri, Lervarefabr., Margarinefabr. („Alfa“), Mineralvandsfabr., m. m., Vejr- og Vandmølle, Haandværksdrift, Bogtrykkeri, Købmandshdlr., Hotel, Kro, Markedsplads (Marked i April, Juni og Sept.), Jærnbane-, Telegraf- og Telefonst. samt Postkontor."[4]

Igennem de seneste par år har Vejen oplevet en stor udvikling i forretnings- og kulturliv. Byen har fået en del nye indbyggere, som formentlig er tilflyttere fra nærliggende byer, som vil benytte sig af den stigende mulighed for indkøb og fritidsinteresser i byen.[kilde mangler]

Ydermere opføres der i stigende grad[kilde mangler] nye erhverv omkring motorvej E20, som løber lige forbi Vejens nordlige ende. Det har resulteret i, at byskiltet i den nordlige ende af byen er flyttet flere gange.

Mange huse i midtbyen er restaurerede huse fra 1800-tallet eller nybyggede butiksarealer. I yderkanterne af byen findes mange boligblokke og rækkehuse fra 1980'erne.

Demografi[redigér | rediger kildetekst]

Demografisk udvikling for Vejen
2006200720082009201020112012
8.6328.7128.9109.0459.0809.1859.225

Transport og infrastruktur[redigér | rediger kildetekst]

Fra Vejen Station afgår InterCity-tog mod København og mod Esbjerg samt regionaltog mod Aarhus, Esbjerg, Vejle og Bramming.

Motorvejen E20 går lige forbi byen og går til Esbjerg mod vest og til København mod øst. Der går en ringvej rundt om byen, (Sdr. Ringvej, fra syd til øst), der tager en del trafik fra sekundærrute 403. Vejene inde i centrum er meget smalle med flere små rundkørsler.

Bybussen i Vejen, nr. 16 er drevet af det norske busselskab Tide, som kører ruten på licens fra Sydtrafik. Der går også busforbindelser til byer som Ribe (via Rødding), Haderslev, Vojens, Kolding, Vejle/Egtved og Billund.

Nærmeste større lufthavn er Billund Lufthavn.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Attraktioner og seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Skulpturen En Trold der vejrer Kristenkød ved Vejen Kunstmuseum

Byen rummer bl.a. Vejen Kunstmuseum, der nok er mest kendt for troldestatuen[kilde mangler], som indtil kommunesammenlægningen i 2006 var i våbenskjoldet for Vejen Kommune, og byen bærer stadig præg af trolden på flere søjler og bygninger i byen. Statuen hedder En Trold der vejrer Kristenkød og er skabt af Niels Hansen Jacobsen.

Et lille stykke fra Vejen Kunstmuseum ligger Vejen Troldepark. Det er en smuk park, hvor børn har mulighed for at lege, og voksne kan få en god gåtur. I 2013 er parken blevet renoveret med ny legeplads, og der er blevet lavet et område kaldet "De syngende sten", hvor man kan slippe fantasien løs og beundre de sjove sten. Ved siden at parken, ligger flere boldbaner, hvor der årligt bliver holdt Vejen OpenAir, som tiltrækker flere store danske kunstnere over to dage. Derudover bliver fodboldbanerne brugt af Vejen Sports Forening

Centralt i byen ligger Vejen Bibliotek, og tidligere lå der også en biograf i Vejen. I idrætscentret er der konferencelokaler, som flere gange om året, bliver besøgt af foredragsholdere, komikere og musikere.

Sport[redigér | rediger kildetekst]

Vejen Idrætscenter, som er et af de største motionscentre i landet, har en svømmehal, mange haller og håndboldklubben KIF Vejen. Vejen Sports Forening er byens fodboldklub.

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Venskabsbyer i Danmark.

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

I Vejen er der to folkeskoler: Grønvangskolen i den vestlige ende af byen og Østerbyskolen, som ligger i den østlige ende.[5]

Vejen Gymnasium og HF tilbyder, som navnet antyder, STX og HF. VUC Vest har en afdeling i Vejen, og Vejen Business College tilbyder hg og HHX.

Fra 2016, tilbyder Vejen også 1. grundforløb på SOSU uddannelsen i et samarbejde imellem Social- og Sundhedsskolen i Esbjerg og Vejen Business College.

I Askov, der ligger to km vest for Vejen, ligger folkehøjskolen Askov Højskole.

Kendte personer fra Vejen[redigér | rediger kildetekst]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]