Poul Christian Schindler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Poul Christian Schindler (o. 1648 i København – oktober 1740) var en dansk musiker og komponist af musikken til den første egentlige opera i Danmark, som blev opført på Christian 5.s fødselsdag 15. april 1689.

Schindler var en søn af kongelig glasskærer Poul Schindler og blev født i København. Han blev 1670 ansat som «Viol de gambist» i det kongelige kapel og kaldes senere kammermusikus. Musikken til den første her i landet opførte egentlige opera, Der vereinigte Götterstreit, var komponeret af Schindler til tekst af slesvigeren P.A. Burchard. Opførelsen fandt sted på kongens fødselsdag 15. april 1689 på et lille teater, som var blevet bygget ved Sophie Amalienborg i denne anledning. Under gentageisen af forestillingen den 19. samme måned gik der ulykkeligvis ild i et af de transparenter, der var anbragt på siderne af den med grønt og blomster dekorerede tilskuerplads. I et nu var salen omspændt af flammer, og mange mennesker omkom, deriblandt Schindlers hustru og ældste datter.

Da Schindler begyndte at blive til års, ansøgte han kongen om at «befri ham fra Musikken» og tillægge ham en anden tjeneste, hvorefter han i 1706 indtrådte af kapellet og fik ansættelse som sølvpop.[1] Han levede endnu længe efter den tid og afgik ved døden af et slagtilfælde i oktober 1740, 92 år gammel. Han var gift to gange.

Litteratur anvendt af V.C. Ravn i DBL
Vierteljahrsschrift für Musikwissenschaft 1892, s. 502.
P. Hansen: Den danske Skueplads I, 66 f.
Bobé: Operahusets Brand 1689 s. 17 ff.
Note
  1. ^ Sølvpop, tidligere "sølverpape eller "sølvpræst", kaldtes den hofbetjent som havde kongens sølvtøj i forvaring.( Salmonsen, bd. 22, s. 1012)


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af musikhistoriker Vilhelm Carl Ravn i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 15. bind, side 143, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.


Musik Stub
Denne musikrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi