Presteidfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Presteidfjorden
Presteidstraumen st mod Glimma
Presteidstraumen st mod Glimma
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Hamarøy
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Vestfjorden, Salten
Type fjord
Maks. længde 31 km
Maks. dybde 50 meter
Oversigtskort
Presteidstraumen og Presteidbroen
Presteidfjorden

Presteidfjorden er en fjord i Hamarøy kommune i Nordland fylke i Norge. Den er den sydvestlige, indre del af en bugt som går ind fra Vestfjorden, omkring Tannøya, mellem Tranøya i vest og Horneset i øst.

Presteidfjordens geografi[redigér | rediger kildetekst]

Fjorden har sit indløb mellem Jektneset, syd for Hamlot i vest, og Gunnarboren, på vestsiden af Jørenvik, i sydøst, og går 4,9 kilometer sydvestover mod Presteid.[1] Med Presteidstraumen og Glimma er fjordens totale længde ca. 8,5 kilometer.

Finnvikpollen[redigér | rediger kildetekst]

Fra det 2,2 kilometer brede indløb mellem Nygårdshaugen i nord og Hammarneset i syd går Finnvikpollen omtrent to kilometer ind til Pollstranda og udløbet til Pollelva på østsiden af Presteidfjorden. På sydsiden af bugten ligger den lille bebyggelse Finnvik.

Presteidstraumen[redigér | rediger kildetekst]

Mellem Presteidfjorden i nord og Glimma i syd går den ca. én kilometer lange Presteidstraumen. Ved ebbe og flod bliver der kraftige tidevandsstrøm gennem det 2-300 meter brede sund.

På vestsiden af sundet ligger bygden Presteid med en fiskecamp i tilknytning til strømmen. Fylkesvej 81 krydser sundet over Presteidbroen.

Glimma[redigér | rediger kildetekst]

Syd for Presteidstraumen ligger den delvis afsnørede havbugt Glimma[2] (på bokmål også kalt Glimmen). Glimma er omkring 3 km², og har en længde fra Presteidstraumen mod syd til bunden, på 2,5 kilometer.[1] Flere små elve munder ud i Glimma og giver brakvand. Største dybde er 50 meter.

På nordvestsiden, mellem Oppeid og Kaldstad, ligger Dragseidet hvor der kun er 550 meter til Lilandspollen ved Kaldvågfjorden.

Kulfjorden[redigér | rediger kildetekst]

Kulfjorden er en lille fjordarm mod vest i Presteidfjorden, som går 2,4 kilometer mod nordvest fra indløbet mellem Storøya og Djupvikneset. De to arme Bjøllosen og Hesskogosen går i nordlig retning fra fjorden. Største dybde er 24 meter midt i fjorden.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Knut Hamsun som hentede meget af sin inspiration fra Glimma.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi