Prizren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Prizren
Prizrens byvåben Prizrens byflag
Overblik
Land Kosovo Kosovo
Postnr. 20000 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 186.986 (1996) Rediger på Wikidata
 - Areal 854 km²
 - Befolknings­tæthed 219 pr. km²
Andet
Højde m.o.h. 450 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside kk.rks-gov.net/prizren
Oversigtskort
Sinan Pasja-moskéen i Prizren.
Bygning i Prizren.

Prizren (albansk: Prizren/Prizreni, serbisk: Призрен / Prizren) er en historisk by i Kosovo med omkring 178.000 indbyggere (2011). Byen bestod i 2002 af 81,6% albanere, 9,6% bosniakker 6,4 % tyrkere og 0,09% serbere. Byen bliver ofte anset som den mest fredelige og homogene delen av Kosovo. Serbisk kan, i modsætning til de fleste andre byer i Kosovo, snakkes frit i offentligheden af ikke-serbiske minoriteter.

Prizren var de Osmanniske Riges kulturelle hovedstad for Kosovo og Prizrens tyrkiske befolkning har fortsat stor indvirkning på samfundet. I 1980'erne og 90'erne, før Kosovokrigen, snakkede de fleste tyrkisk i Prizren. Dette skyldes at mange albanere fra Prizren snakker tyrkisk med hinanden. Men efter krigen i 1999 flyttede mange albanere fra andre byer og områder til Prizren. Demografien i byen har forandret sig meget efter krigen. Derfor har det blevet færre tyrkisktalende efter Kosovokrigen.

Prizren har altid været en multireligiøs by. Det findes flere moskéer og nogle kirker i byen i dag.


Europas geografiSpire
Denne artikel om Europas geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi