Przasnysz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Przasnysz
Przasnysz' byvåben Przasnysz' byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo mazowieckie, Masovien
Postnr. 06-300 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLPSY Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 16.662 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 25,2 km²
 - Befolknings­tæthed 662 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.przasnysz.um.gov.pl
Oversigtskort

Przasnysz (udtale: [ˈpʂasnɨʂ]) er en by der ligger i det østlige, centrale Polen, i den nordlige del af voivodskabet Masovien (Województwo mazowieckie) og har 16.662(2021)[1] indbyggere og et areal på 25,16 km². Den er en del af powiatet (amt) Przasnysz.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Gotisk Sankt Anne og Jakobs-kirken og Passionist Kloster

De ældste spor efter bosættelse i området Przasnysz kommer fra skiftet mellem bronze og jernalderen (omkring 700 f.Kr.). I det 13. århundrede, var der en markedsbebyggelse ved Węgierka-floden. Der var også en jagtgård for de Mazoviske fyrster. Navnet på byen kommer ifølge folkekilder fra mølleren Przaśnik, som var vært for den herreløse jagthertug Konrad 1. af Masovien og blev derefter slået til ridder med de omkringliggende lande.

Przasnysz hurtige udvikling skyldtes dens gunstige beliggenhed på grænsen mellem to økonomisk vigtige områder: Kurpiowska-sletten og landbrugområdet Ciechanowska-opland. Den 10. oktober 1427 opnåede Przasnysz byprivilegier under Kulmer lov (Chełmno-lov) fra den masoviske hertug Janusz 1. af Warszawa. Byen blomstrede i det 16. århundrede, især efter indlemmelsen af Mazovien i Kongeriget Polens krone i 1526. Przasnysz var en kongeby og et powiatssæde i Ciechanów i Masovian Voivodeskab i Kongeriget Polens Storpolske provins, i Kongeriget Polen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi