Spring til indhold

Public Broadcasting Service

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Public Broadcasting Service
Virksomhedsinformation
SelskabsformVelgørende virksomhed i USA (501(c)(3)) Rediger på Wikidata
Grundlagt3. november 1969 Rediger på Wikidata
GrundlæggereJames Day
John Macy
Hartford N. Gunn Jr. Rediger på Wikidata
HovedsædeCrystal City, Virginia, USA Rediger på Wikidata
ProduktPublic television[1] Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Public Broadcasting Service (PBS) er et almennyttigt fjernsynsselskab i USA, der er finansieret af donationer. Organisationer, selskaber og privatpersoner donerer penge til netværket til finansiering af programvirksomheden.

PBS er opbygget som et nationalt tv-netværk med 349 medlemsstationer spredt over hele USA. Der er ingen central programproduktion, og alt indhold produceres af de enkelt stationer, hvorefter produktionerne distribueres lokalt og nationalt. Hovedkontoret ligger i Arlington i Virginia.

Netværket begyndte sin virksomhed i 1969 og udsendelserne startede i 1970 efter forgængeren National Educational Television (NET).

Modstykket inden for amerikansk radio er National Public Radio (NPR) og Public Radio International (PRI). De almennyttige radio- og tv-netværk har dog vanskeligt ved at tiltrække lyttere og seere i større omfang i forhold til de kommercielle konkurrenter.

PBS, som er public broadcasting, skal ikke forveksles med den type af aktivitet, der drives under betegnelsen public access. Sidstnævnte er den type af kanaler, hvor borgerne selv producerer egne programmer.

Programudbud[redigér | rediger kildetekst]

Public Broadcasting Service har tilrettelagt sit udbud til en mere smal målgruppe end de store kommercielle netværk NBC, ABC, CBS, Fox og The CW, hvis programflade mest præges af dramaserier og sitcoms. PBS har i stedet fokus på kultur, videnskab, samfund, nyheder og (ofte udenlandske) uafhængige film. Britiske serier fra British Broadcasting Corporation (BBC) er et af PBS' kendetegn på det amerikanske tv-marked. PBS-stationerne har også i større udstrækning lokale programmer i bedste sendetid end sine kommercielle konkurrenter.

PBS er måske mest kendt for sine børneprogrammer, eksempelvis Pokémon, Sesame Street, Barney and Friends, Carmen Sandiego,[2] Clifford the Big Red Dog og Arthur

I løbet af dagen sender PBS-stationerne næsten udelukkende børneprogrammer, hvorefter programfladen om aftenen retter sig mod et ældre publikum. En af PBS' mest kendte profiler er Michael Moore med serierne TV Nation (1994) og The Awful Truth (1999).

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ everything2.com Carmen Sandiego. Hentet 2024-07-01.
Anime eller mangaSpire
Denne artikel om medie og kommunikation er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.