Spring til indhold

Punkt 22 (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Punkt 22
Overblik
OriginaltitelCatch-22
Dansk titelPunkt 22
GenreKrigsfilm,
satirefilm,
film baseret på romaner,
sort komedie-film,
dramedy Rediger på Wikidata
Instrueret afMike Nichols
Manuskript afBuck Henry
Baseret påPunkt 22 Rediger på Wikidata
MedvirkendeAlan Arkin
Martin Balsam
Jon Voight
Orson Welles
Art Garfunkel
Charles Grodin
FotograferingDavid Watkin, John Jordan
KlipSam O'Steen Rediger på Wikidata
Musik afRichard Strauss Rediger på Wikidata
Produceret afJohn Calley, Martin Ransohoff
DistributørCIC
Udgivelsesdato1970
Længde122 min
OprindelseslandUSA
SprogEngelsk
Links
på IMDb
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Punkt 22 er en amerikansk satirisk krigsfilm fra 1970 instrueret af Mike Nichols. Filmen er baseret på Joseph Hellers roman af samme navn.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Kaptajn Yossarian (Alan Arkin) gør tjeneste i United States Air Force og er under 2. verdenskrig udstationeret på en luftbase på øen Pianosa i Middelhavet. Sammen med andre på basen deltager Yossarian i en række farlige togter og efter at have set sine venner blive dræbt, søger han at finde en mulighed for at blive hjemsendt. Yossarian forsøger forgæves at overtale sin overordnede oberst Cathcart (Martin Balsam) til at hjemsende ham, men obersten forøger i stedet hele tiden det antal missioner, der giver ret til hjemsendelse. Yossarian foregiver, at han er blevet skør, men heller ikke dette virker, da Doctor Daneeka (Jack Gilford) henviser til "Punkt 22"", der foreskriver, at et besætningsmedlem "ville være skør, hvis han fløj flere missioner, og normal hvis han ikke fløj flere; men såfremt han var normal skulle han deltage i missionerne. Hvis han deltog i missionerne, ville han være skør og skulle derfor ikke deltage, men hvis han ikke deltog, ville han være normal, og så skulle han". I denne forskruede logik efter Punkt 22 iagttager Yossarian de forskellige personer på flyvebasen, der hver især finder måder at komme gennem krigen på..

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Punkt 22 fik en lunken modtagelse af kritikerne og publikum ved premieren i 1970. Filmen indspillede en del mindre end den tilsvarende "sorte" krigskomedie MASH fra samme år. På tidspunktet for filmens premiere herskede en betydelig krigstræthed i det amerikanske samfund som følge af problemerne i Vietnamkrigen, og filmpublikum svigtede generelt krigsfilm i denne periode, bortset fra MASH og Patton[1][2] På trods af kritikken og den manglende kommercielle succes blev filmen nomineret til en BAFTA Award for bedste fotografering, og filmen er siden blevet en kultfilm og fremstår i dag med forholdsvis høj rating hos eksempelvis IMDb og Rotten Tomatoes.

Medvirkende (i udvalg)[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Bruce Orriss: When Hollywood Ruled the Skies: The Aviation Film Classics of World War II. Hawthorne, California: Aero Associates Inc., 1984, p. 189
  2. ^ Bozzola, Lucia. "Catch-22 (overview)." The New York Times.

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film