Spring til indhold

QSL-kort

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
QSL-kort fra 1972 som bekræfter modtagelsen af en Voice of America (VOA) radioudsendelse sendt fra en VOA relæstation i Thessaloniki, Grækenland.
QSL-takkekort fra 1990 Radio Berlin International på en QSL-rapport af en af deres radioudsendelser.
Eksempel på billedsiden af et radioamatør QSL-kort.
Eksempel på billedsiden af et radioamatør QSL-kort.

Et QSL-kort er en skriftlig eller elektronisk signeret bekræftelse af enten tovejs-radiokommunikation mellem to amatørradiostationer eller en envejs radiomodtagelse af et radiosignal fra en AM-radio, FM-radio, fjernsyn eller kortbølge radiostation. QSL-kort kan også bekræfte modtagelsen af en tovejsradiokommunikation fra en tredjeparts radiolytter. Et typisk QSL-kort er samme størrelse og lavet af samme materiale som et typisk postkort, og de fleste sendes via postvæsenet.

QSL-kort navnet er afledt af Q-koden "QSL". En Q-kode meddelelse kan stå for en melding eller et spørgsmål (når koden følges af et spørgsmålstegn). I dette tilfælde, 'QSL?' (bemærk spørgsmålstegnet) betyder "Kan du bekræfte modtagelsen af min udsendelse?" hvorimod 'QSL' (uden spørgsmålstegn) betyder "Jeg bekræfter modtagelsen af din udsendelse.".

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • DXing
  • Logbook of The World (LoTW) - QSL-bureau stillet til rådighed af ARRL, der formidler elektroniske signerede QSL-kort. LoTW kan anvendes af radioamatører i hele verden. LoTW startede i 2003.

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:
Wikimedia Commons har medier relateret til: