Qullissat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Qullissat

Et forladt og delvist ødelagt hus i Qullissat.
Overblik
Land Grønland Grønland
Kommune Qaasuitsup
Landsdel Vestgrønland
Grundlagt 1924 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 1.400 (1966) Rediger på Wikidata
 - Areal 3,20 km²
 - Befolknings­tæthed 438 pr. km²
Andet
Tidszone UTC-3 Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Qullissat (gammel stavemåde: (Q)Kutdligssat) er en nu nedlagt by i Grønland. Byen, som engang var en af Grønlands største byer, ligger på nordøstsiden af øen Qeqertarsuaq (samme som Disko) i Vestgrønland. Byen opstod, da den danske stat i 1924 besluttede at etablere en kulmine, som kunne forsyne Grønland med egne kul. Efter Anden Verdenskrig begyndte man at anse den for urentabel, og i 1968 besluttede Folketinget og Grønlands Landsråd at nedlægge minen, Kongelige Grønlandske Handels butikker samt alle offentlige tjenester, såsom skole, politi, sygehus, telegrafstation osv. I 1972 blev minen, og dermed byen, endeligt lukket, og den del af befolkningen, som ikke var flyttet frivilligt, blev tvangsforflyttet til andre grønlandske byer, hvilket havde alvorlige sociale konsekvenser for mange af de fraflyttede familier. Efter dette har byen henligget som spøgelsesby. Nogle huse har til tider været lejet ud, men der bruges ingen offentlige penge til nogen form for vedligeholdelse. Den ligger i Qeqertarsuaq Kommune, som dog ikke har noget egentligt ansvar for byen, da den ligger uden for både by- og landdistriktszoner i kommunen. Det betyder, at byen ikke kan blive brugt til turisme.

Qullissat blev den 21. november 2000 ramt af en tsunami forårsaget af et stort fjeldskred ved Paatuut på Nuussuaq halvøen. Tsunamien nåede over 100 meter ind over land og ville sandsynligvis have forårsaget mange dødsfald såfremt byen stadig havde været beboet.

Kuupik Kleist voksede op i byen.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Grønlandsk geografiSpire
Denne artikel om grønlandsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi