Rød brandmand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Rød brandmand ?
Rød brandmand i Østersøen.Foto: Ole Kils
Rød brandmand i Østersøen.
Foto: Ole Kils
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Cnidaria (Nældecelledyr)
Klasse: Scyphozoa (Store gopler)
Orden: Semaeostomeae
Familie: Cyaneidae
Slægt: Cyanea
Art: capillata
Videnskabeligt artsnavn
Cyanea capillata
Linnaeus 1758

Rød brandmand (Cyanea capillata) er den største kendte art af storgopler. Den kan blive op til 2,3 meter i diameter, og kan have fangtråde på op til 37 meter. Størrelsen af dyrene er dog yderst variabel, og de største eksemplarer forekommer normalt i de arktiske farvande. Den er almindelig i sommerhalvåret ved de danske kyster og findes generelt sjældent længere sydpå end den 42. nordlige breddegrad. Fangtrådene, der er lyse, tynde og næsten gennemsigtige, sidder i randen af goplen, mens der fra den centrale del af undersiden sidder kortere, tydeligt rødfarvede tråde. Selve den kuppelformede krop er opdelt i 8 afdelinger.

Hvis man rører en rød brandmand, kan man få forbrændinger af dens gift, der svier og kan være ret smertefuldt, men som yderst sjældent er direkte farlig.[1] Giften sidder i nældeceller i fangtrådene, der klistrer. Giften bliver udskudt fra nældecellerne ved berøring. Selv afrevne tråde kan stadig brænde, så man skal være forsigtig ved badning, specielt sidst på sæsonen, hvor brandmændene med havstrømmene bringes tæt på kysterne og ofte skylles op på strandene.

Brandmanden lever af plankton og små fisk, som den lammer med giften i sine fangtråde. Den lever pelagisk og findes sjældent dybere end 20 meter. De største farer for en brandmand er en hård bølge, der kan slå den i stykker, eller at blive skyllet op på land, så den tørrer ud.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Gopler har fire livsstadier. Fra medusernes seksuelle spredning af æg og sæd, dannes fra ægget en lille larve, som svømmer omkring og spiser. Efter en tid sætter larven sig fast fx på en sten, hvor den bliver en polyp. Polypen vokser sig nogle cm høj, hvorefter nye små meduser afskilles fra polypens top. En polyp danner mange små meduser under en kortere tid. Dette er dog ikke aseksuel reproduktion, men en del af goplernes livscykel:

  1. Meduse
  2. Æg der befrugtes
  3. Havlevende larver
  4. Polyper

Det er kun som meduse og som larve organismen indtager føde. En ny meduse anses kun at leve ét år. Men de meget store eksemplarer kan tyde på, at organismen som meduse kan leve flere år, men dette vides ikke med sikkerhed.

Hvor havet er dybt, foretrækker brandmanden koldt vand (ofte dybt). Men ved kyster, hvor vandet plejer at være roligt, kan brandmanden og badende menesker mødes. At svømme gennem en brandmand er meget ubehagligt, og man skal søge sygehjælp, hvis store dele af kroppen er blevet forbrændt, ligesom man skal fjerne alle evt. resterende tråde.

Brandmænd reproducerer sig i alle danske farvande med undtagelse af Østersøen. I den sydlige Østersø kan de dog drive ind fra fx Øresund, Storstrømmen eller Femern Bælt. Det afgørende for mulig reproduktion er havets saltindhold i de dybe vandlag.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Inge Grønvall Revsbech (20. juni, 2009). Kendt fra stranden: Rød og blå brandmand. Politiken. Hentet 12. august, 2014.