Rafis Aliti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Rafiz Aliti (født 29. april 1956 i Radushë Makedonien), også kendt som kommandant mësuesi,[bør uddybes] er en makedonsk politiker af albansk afstamning som på nuværende tidspunkt[hvornår?] er næstformand for det Makedonske parlament. Han er medlem af BDI som er albanernes største politiske parti i Makedonien og var også næstformand for partiet i perioden 2002 til 2006. Han har også tidligere arbejdet som administrerende direktør for det makedonske postvæsen.

Rafiz Aliti er mest kendt for sin rolle under borgerkrigen i Makedonien, hvor han fungerede som en af de operationelle ledere i den albanske Nationale Befrielseshær (UÇK) i Makedonien, samt hans bidrag under Kosovo-krigen i 1998. Rafiz Aliti har også spillet en central rolle i demokratiseringsprocessen i Makedonien og gennemførelsen af Ohrid-aftalen som blev underskrevet i 2001. Han har en kandidatgrad i idræt fra Prishtina universitet i Kosova. Herefter arbejdede han som underviser i hjemmebyen Radushë, indtil 2001 hvor borgerkrigen i Makedonien brød ud. Her fik han netop en central rolle for UCK, da han blev kommandant og stod i spidsen for den mest succesfulde UÇK-brigade (brigada 115). Brigaden var med til at nedkæmpe det makedonske regime, i og omkring storbyen Radushë, uden at lide et eneste tab.

Rafis Aliti er gift og har 4 børn.