Razzia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Razzia er en uanmeldt undersøgelse af en bydel, en bygning o.l. for at finde lovovertrædere eller afsløre lovovertrædelser.

I Danmark er det især ordensmagten, som fx politiet, der udfører razziaer. Også andre statlige institutioner som fængsler, Skat og Arbejdstilsynet kan foretage razziaer. Sjældnere ses private organisationer, skoler og pædagogiske institutioner i gang med at lave razzia, selv om faglige organisationers omrejsende medlemskampagner af visse kredse bliver betegnet sådan.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Trods den italiensk-klingende form stammer ordet razzia fra fransk og oprindelig af algiersk arabisk غازي, yaazja eller ghazi, som betyder "at plyndre" "lave et raid", eller "plyndring i fjendtligt territorium". Den franske kolonimagt i Nordafrika anvendte ordet til at betegne de muslimske ghazi-krigeres, eller emirat-krigeres, plyndringer og indfangninger af slaver, som de foretog blandt de vest-og centralafrikanske folkeslag.

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.