Reba Nell McEntire

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Reba Nell McEntire (født den 28. marts, 1955) er en amerikansk countrysanger og skuespiller. Hun begyndte sin karriere inden for musikindustrien ved at synge med hendes søskende på lokale radio-programmer og til rodeoshows. Hun blev inviteret til at optræde ved rodeoen i Oklahoma City, hvilket fik artisten, Red Steagall, til at blive opmærksom på hende. Han bragte hende til Nashville, Tennessee, hvor hun endte med at skrive kontrakt med Mercury Records i 1975. Hun udgav hendes første solo album i 1977 og udgav yderlige fem albums for forlaget indtil 1983.

Ved at underskrive en kontrakt med MCA Nashville Records, fik McEntire kreativ kontrol over hendes andet MCA albim, My kind of love (1984), hvilket havde en mere traditionel country-lyd og producerede to nummer et singler: How Blue and Somebody Should Leave. Albummet skabte hendes gennembrud og sikrede hende en række af succesfulde albums og nummer et singler gennem 1980'erne og 1990'erne. McEntire har siden udgivet 25 albums, 34 nummer et singler og 28 albums er blevet hædret med Guld, Platinum eller Multi-Platinum. Hendes album For My Broken Heart lavet nyt grundlag for kvindelige country-artister, da det var det første country-album udgivet af en kvinde, der blev hædret med double-platin (2 millioner solgte kopier).

I de tidlige 1990'ere, startede McEntire sin medvirkende i film, ved at være med i Tremors (1990). Siden har hun medvirket i Broadway opsætningen af Annie Get Your Gun og medvirkede i hendes tv-serie, Reba (2001-2007) for hvilken hun blevet nomineret til en Golden Globe Award for Best Performance by an Actress in a Television Series–Musical or Comedy. Hun er kendt som dronning af country, efter at have solgt 41 millioner albums i USA og mere end 56 på verdensbasis. I USA er hun rangeret som den 7. bedst sælgende kvindelige kunstner inden for alle genre og den næst mest sælgende kvindelige country-kunstner nogen sinde.