Redningsvest

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tegning af en enkel redningsvest med bælte.

Redningsvest eller flydevest er en flydende beklædningsgenstand, som bruges i forbindelse med aktiviteter ved og på vand for at holde personer (eller dyr) flydende, hvis de skulle falde i vandet. Redningsveste kan udføres på forskellige måder; de kan være små og store, med og uden krage og bælter, lavet til at blæses op eller have faste flydeelementer. Der findes også flydejakker og -dragter.

Historie og typer[redigér | rediger kildetekst]

Enkel, moderne redningsvest på person i robåd ved Homlungen fyr , Oslofjorden, 2014
Rikke Lind, generalsekretær i det norske Redningsselskapet iført selvoppustende redningsvest
Foto: 2012
Redningsveste om bord i et fartøj ved De store søer i USA
Brugsanvisning for redningsvest på en græsk båd

De første redningsveste var af kork, eller kapok. Den første redningsvest som kunne blæses op med munden kaldtes Tethys og blev patenteret i Norge i 1898, og i USA i 1903 af Breder Carlsen fra Bodø.

Redningsvesten er et godt hjælpemiddel til at redde liv, men der er stadig mange som ikke bruger redningsvest ude på havet. De sidste år er selv-oppustende flydeveste blevet populære. Disse veste blæses automatisk op ved kontakt med vand ved hjælp af CO2-gas, men kan også udløses eller blæses op manuelt. De er komfortable at have på, men giver ikke samme høje sikkerhed for bevidstløse personer som konventionelle redningsveste. De leveres i en række forskellige farver. Disse veste kræver mere vedligeholdelse, og gaspatronen skal skiftes efter at have været i kontakt med vand.

Farven på en redningsvest kan være orange, men findes også i limegrøn, som en refleksvest, og andre farver.

Påbudt i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Siden 1992 har det været påbudt at have godkendte rednings- eller svømmeveste til alle om bord i både store skibe og mindre fritidsfartøjer i danske farvande.

Det første påbud om redningsudstyr i båd stammer formentlig fra Jacob Christian Abelsted, som på vegne af Rivierhavnens bådforening i Oslo skrev kapsejlingsreglement i 1875: «Enhver Baad må være forsynet med Redningsbøie for hver av Mandskaberne, i Mangel heraf bliver Baaden tilbagevist.»


Se også[redigér | rediger kildetekst]

Træning med overlevelsesdragter i Alaska
Foto: Mariana O'Leary, ca. 2005

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.