Regressiv skat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En regressiv skat er en skat som forholdsmæssigt udgør en mindre andel af ens indkomst, jo mere man tjener. Det danske indkomstskattesystem er som hovedregel progressivt, idet man betaler forholdsmæssigt mere, jo mere man tjener, se topskat. Et eksempel på en regressiv skat er en kopskat, som er et fast beløb opkrævet per person; det er klart, at en kopskat udgør en procentmæssig større andel af ens indkomst, jo mindre man tjener.

En skat, som altid opkræver den samme andel af alles indkomst, kaldes en flad skat, mens en skat, hvor man betaler en større andel, jo mere man tjener, kaldes progressiv.

Den franske økonom Thomas Piketty nævner i sin bog Le Capital au XXIe siècle, at den samlede indkomstskat i Frankrig i 2010 var regressiv i toppen af indkomstfordelingen, sådan at de rigeste 0,1 % af befolkningen kun betalte 35 % i skat mod 45-50 % for mellemgruppen af skatteydere, der hverken hørte til de fattigste eller de rigeste. Det skyldes, at de rigeste personer får en forholdsvis stor andel af deres indkomst som kapitalindkomst, der typisk beskattes lavere end arbejdsindkomst. Piketty vurderer, at situationen er den samme i de fleste andre vestlige lande.[1]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Thomas Piketty (2014): Capital in the Twenty-First Century. Belknap/Harvard University Press, Cambridge. S. 496.