Relikviegemme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Relikviegemme med Peters lænker i San Pietro in Vincoli i Rom
Relikvieskrin fra omkring 1180. I Nationalmuseet

Et relikviegemme eller et relikvarium er en beholder, ofte ganske kunstfærdig og kostbar, til opbevaring af relikvier. Relikvier er levninger, dvs. ofte ligrester af helgener og martyrer, der opbevares og æres i den romerskkatolske kirke og den græsk-katolske kirke. Relikvier kan også være genstande, der formodes at have været i berøring med hellige personer. Et eksempel kan være Longinus' lanse og Ligklædet i Torino. Hvert kirke i den katolsk kirke skal have mindst ét relikvie. Dette kan opbevares i en lille æske, ofte af bly, med et dokument om relikviets art og garanti for dets ægthed, nedfældet i alteret. Ved reformationen blev de fleste relikvier i Danmark kasseret, da helgener og dermed helgenlevn ingen plads har i de protestantiske kirker.

Relikviegemmer, ud over de blyæsker, der kunne anbringes i et alter, kan have form som små skrin eller modeller af bygninger, helgenskrin. Andre kan have form som en underarm med en hånd, hvis de indeholder en armknogle. Nyere helgenskrin kan have små vinduer af glas, så de troende kan betragte relikviet.

Også andre religioner end den kristne kender til relikvier. Således skal rester af Buddhas lig være blevet fordelt efter hans død.