Relikvie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Relikvier (latin; levninger) bruges allerede i klassisk latin undertiden om ligrester eller aske og anvendes i det kirkelige sprog oprindeligt om ligrester af helgener, senere tillige om hele liget og om alt, hvad der var kommet i berøring med helgenerne eller deres legemer. Det var ærbødigheden for helgenerne og martyrerne, som skabte relikviedyrkelsen. Man ønskede at besidde noget af den hensovede fromme for derved mere håndgribelig at kunne bevare samfundet med ham. Allerede i 2. århundrede spores relikvievæsenet, og fra østen breder det sig til vesten. Efterhånden knytter der sig allehånde overtro til relikvier, at de kunne beskytte mod ulykker og gøre mirakler, og relikviers antal bliver hurtig svimlende stort, samtidig med, at relikviers art bliver mere og mere fantastisk. enkelte røster i Oldtiden og Middelalderen hævede sig mod relikvievæsenet, men de overdøvedes, og kirken anbefalede officielt relikviedyrkelsen ved at bestemme, at hvert alter skulle gemme relikvier. Efterhånden fik man også relikvier af Kristus. Da reformationen begyndte, angreb alle reformatorerne kraftig relikvievæsenet såvel som helgenvæsenet, men både den romerske-katolske og den græsk-katolske kirke har bevaret ærefrygten for relikvier og tilliden til deres kraft, om end sædvanlig Middelalderens værste udvækster på relikviedyrkelsens område er forsvundne.

I mange religioner anses rester af en helgens legeme eller ejendele som relikvier, der antages at have en undergørende virkning. Relikvier findes i buddhisme og islam, i kristendommen i f.eks. den romersk-katolske kirke og den ortodokse kirke, men ikke i de protestantiske kirker.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.


Religion Stub
Denne religionsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.