Relikvie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Relikvier (latin: Levninger) betegner allerede i klassisk latin ligrester eller aske af helgener, senere bruges det om hele liget og om alt, hvad der er kommet i berøring med helgenerne eller deres legemer.

Inden for den tidlige kristendom skabte ærbødigheden for helgenerne og martyrerne en relikviedyrkelse. Man ønskede at besidde noget af den fromme afdøde for derved mere håndgribeligt at kunne bevare mindet om ham i samfundet. Allerede i 2. århundrede spores relikvievæsenet, og fra østen breder det sig til vesten.

Efterhånden knyttede der sig den tro til relikvier, at de kunne beskytte mod ulykker og forårsage mirakler, og relikviernes antal blev hurtigt svimlende stort samtidig med, at deres art bliver mere og mere fantastisk. Allerede i Oldtiden og senere i Middelalderen hævede enkelte røster sig forgæves mod relikvievæsenet, og kirken fremmede i stedet officielt relikviedyrkelsen ved at bestemme, at hvert alter skulle gemme relikvier. Efterhånden fik man også relikvier af Kristus.

Da reformationen begyndte, angreb alle reformatorerne kraftigt både relikvievæsenet og helgenvæsenet, hvorfor relikvier ikke findes i de protestantiske kirker. Men i den romerskkatolske og den græskkatolske kirke er relikvier bevaret, og dermed også ærefrygten og tilliden til deres kraft, om end relikviedyrkelsen er modificeret sammenlignet med forholdene i Middelalderen.

Også i en del andre religioner anses rester af en helgens legeme eller ejendele for at være relikvier, der antages at have en undergørende virkning. Det gælder således i buddhismen og i islam.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ReligionStub
Denne religionsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.