Remis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

I skak er en remis et resultat af et spil, der ender i en uafgjort. Normalt er en remis et halvt point hver for begge spillere i turneringer, mens en vundet parti giver et point til vinderen og intet til taberen.

I de fleste situationer sker et remis, når det ser ud til, at ingen af siderne vil vinde. Remiser er kodificeret ved forskellige skakregler, inklusive pat (hvor en spiller ikke kan foretage sig nogen legale træk, og ikke står i skak), trækgentagelse (når den samme stilling optræder tre gange og den samme spiller skal trække) og halvtredstræksreglen (når de seneste halvtreds på hinanden følgende træk foretaget af begge spillere ikke resulterer i erobring af materiale eller flytning af bønder). En remis kan også ske hvis ingen af spiller har nok materiale til at stille sin modstander skakmat eller når der ikke findes en sekvens af legale træk, der kan føre til skakmat. Eller når en spiller kun har kongen tilbage og rykker ti træk.[kilde mangler]

Medmindre specifikke turneringsregler forbyder det, kan spillerne aftale remis på hvilket som helst tidspunkt. Etiske betragtninger kan gøre remis ualmindelig i situationer, når mindst en af spillerne har en fornuftig chance for at vinde. Foreksempel kan en remis blive kaldt efter et træk eller to, men det vil givetvis blive betragtet som usportsligt.

Indtil 1867 blev turneringsspil, der endte i remis, spillet om. Turneringen i Paris i 1867 havde så mange remiset, der skulle spilles igen, at det gav organisatoriske problemer. I 1868 besluttede British Chess Association at givet et halv point til hver spiller i stedet for at genspille partiet.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Sunnucks, Anne (1970), "drawn games", The Encyclopaedia of Chess, St. Martins Press, ISBN 978-0-7091-4697-1
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.

SkakSpire
Denne skakrelaterede artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.