Robert Volkmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Robert Volkmann.

Friedrich Robert Volkmann (6. april 1815 i Lommatzsch ved Meißen i Sachsen30. oktober 1883 i Budapest) var en tysk komponist.

Volkmann studerede musik fra 1836 i Leipzig hvor Mendelssohns og Schumanns gerning havde stor indflydelse på hans udvikling. Efter nogle års ophold i Prag og Wien slog han sig ned i Budapest, der blev hans fremtidige hjemsted og hvor han i sine senere år virkede som professor ved musikakademiet.

Volkmanns talrige kompositioner er i første række instrumentalværker, hvoraf fremhæves værdifulde orkesterarbejder som symfoni i d-mol, serenade for strygeorkester og ouverturer (således til Richard III), cellokoncert, kammermusik; trioer (den fortræffelige i b-mol) og strygekvartetter samt klavermusik (to- og firhændig): Visegrád, Wanderskizzen, Ungarische Skizzen m.fl.

Som vokalkomponist var Volkmann mindre betydelig; han sluttede sig til den romantiske retning og står navnlig Schumann nær, men hans komponistfysiognomi viser selvstændige træk; ikke mindst ved den virkningsfulde anvendelse af motiver fra slavisk og ungarsk folkemusik.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
MusikSpire
Denne tyske musikrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi