Cello

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Cello
Violoncello
Cello front side.png
Klassifikation
Ambitus
Toneomfang
Relaterede instrumenter
aktive Musikere
Flere artikler eller information
Gnome-speakernotes.svg
Cello strings
Lyden af en cello

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (engelsk)

Celloen (cello er en kortform af italiensk violoncello) er tenor-instrumentet blandt strygeinstrumenterne. Dens fire strenge er stemt C – G – D – A, men en oktav dybere end bratschens.

Celloen indgår i mange forskellige musikalske sammenhænge, bl.a. i symfoniorkesteret, strygekvartetten og klavertrioen. Celloen bliver overvejende brugt i klassisk musik, men også tit i rytmiske sammenhænge på grund af dens melodiske egenskaber og bløde klang. Der findes også rytmiske cellister og cellogrupper, hvoraf den kendteste nok er heavyrockgruppen Apocalyptica fra Finland

Det italienske ord violoncello er dannet af violone med den almindelige diminutivendelse -cello. Fra et italiensk synspunkt er det derfor urimeligt at kalde instrumentet "cello".

Historie[redigér | redigér wikikode]

I løbet af Renæssancen var celloen populær, og var anset som et vigtigt og elegant instrument. Men i løbet af de senere år steg den håndholdte, højlydte version meget i poplaritet, og celloen endte med kun at være et populært instrument blandt de andre knæholdte modeller.

Omkring 1700-tallet fik italienske musikere igen gjort celloen til et populært instrument i den nordlige del af Europa, da der omkring 1660-tallet var opfundet trådbundne strenge, og disse gjorde det muligt for finere, og højere lyd end før. Der blev efterfølgende lavet mange ændringer op til 1750, hvorefter celloens, som vi kender den i dag, størrelse og tuning var sat.

Kendte cellister[redigér | redigér wikikode]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: