Rocket Propelled Grenade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg RPG er også en forkortelse for Role Playing Game, se Rollespil
Et russisk fremstillet RPG-7 beslaglagt af US Army

RPG ((russisk): Ручной Противотанковый Гранатомёт → Rutjnoj Protivotankovyj Granatomot → manuel panserværnsgranatkaster) er forkortelsen for en serie af meget benyttede russiske mandbårne panserværnsvåben, der anvendes over det meste af verden. Den engelske betegnelse Rocket Propelled Grenade (raketdreven granat) er mere anvendt i den vestlige verden. RPG har især deres styrke mod let pansrede mål, som PMVer, mens de er mindre effektive over for moderne tunge kampvogne. Den mest udbredte model er RPG-7.

Historie[redigér | redigér wikikode]

De første RPG-modeller blev udviklet i Sovjetunionen under 2. verdenskrig, ved at kombinere designet fra den tyske Panzerfaust og den amerikanske Bazooka. RPG-modellerne er blevet eksporteret flittigt, og har været involveret i mange væbnede konflikter, blandt andet Afghanistan, Tjetjenien, Angola og senest Irakkrigen.

Misforståelser[redigér | redigér wikikode]

I de danske medier oversætter journalisterne ofte[kilde mangler] direkte fra det amerikanske populærudtryk Rocket Propelled Grenade, så det bliver til propeldrevet granat. Det er jo i sagens natur en helt forkert oversættelse, da en RPGs sprænghoved ikke drives frem af en propel, men som en raket. En anden brugt oversættelse er raketdrevet granat, der er noget mere korrekt. Det mest korrekte ville dog være fx skulderbåret panserværnsvåben eller raketstyr. Selve det amerikanske navn Rocket Propelled Grenade er ikke dækkende for våbnet, men er nærmere et backronym.

Modeller[redigér | redigér wikikode]

MilitærStub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.