Rocket Propelled Grenade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For andre betydninger af RPG, se RPG
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
En irakisk soldat med en RPG-7 over skulderen

Rocket Propelled Grenade (ofte forkortet RPG) er en engelsk betegnelse for skulderbårent panserværnsvåben, der affyres over skulderen. Våbnets ekslopive granat fremføres ved raketkraft. Forkortelsen RPG benyttes også på russisk ((russisk): Ручной Противотанковый Гранатомёт → Rutjnoj Protivotankovyj Granatomot, 'manuel panserværnsgranatkaster').

RPG har især deres styrke mod let pansrede mål, som PMVer, mens de er mindre effektive over for moderne tunge kampvogne. Den mest udbredte model er RPG-7.

Historie[redigér | redigér wikikode]

De første RPG-modeller blev udviklet i Sovjetunionen under 2. verdenskrig ved at kombinere designet fra den tyske Panzerfaust og den amerikanske Bazooka. RPG-modellerne er blevet eksporteret flittigt og har været involveret i mange væbnede konflikter; blandt andet Afghanistan, Tjetjenien, Angola og senest Irakkrigen.

Misforståelser[redigér | redigér wikikode]

I de danske medier er der eksempler på, at journalister oversætter direkte fra det amerikanske populærudtryk Rocket Propelled Grenade, så det bliver til propeldrevet granat.[1] Det er en helt forkert oversættelse, da en RPGs sprænghoved ikke drives frem af en propel, men af en raket.

Selve det amerikanske navn Rocket Propelled Grenade er ikke dækkende for våbnet, men er nærmere et backronym.

Modeller[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Aktivister: 50 dræbt på blodig dag i Syrien". dr.dk. 20. maj 2012. Hentet 6. februar 2019. 
MilitærStub
Denne artikel om militær er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.