Roger Ebert

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Roger Ebert (t. højre) med Russ Meyer

Roger Ebert (18. juni 1942 - 4. april 2013) var en berømt amerikansk forfatter og filmanmelder.

Han er blandt andet kendt for TV-showet Siskel and Ebert, en filmanmeldelsesserie med Gene Siskel. Gene og Roger var meget begejstrede for film, og de er især kendt i hele verden for deres lange samtaler og heftige diskussioner om film. De er ofte blevet kaldt en af verdens bedste filmanmeldelerduoer.

Mange folk har værdsat deres meninger og udtalt, at der er ingen, der slår dem, hvad angår filmkritik. Showet kørte fra 1970 og indtil Genes død, efter han fik diagnosticeret kræft og døde i 1999.

Efter Siskels død forsatte Ebert med en anden kritiker, Roeper. De havde begge to et godt samarbejde, men det blev altid Siskel og Ebert, der som det første på showet vil blive husket af mange som det bedste filmanmelderpar af mange mennesker nu og i fremtiden.

Rober selv fik konstateret strubekræft, og efter en operation kunne han ikke længere tale, og han havde et udtryk, der ligner et permanent smil. Han forsatte dog, på trods af at han ikke længere kunne tale, med at anmelde film på sin hjemmeside RogerEbert.com indtil hans død.

Efter at have annonceret, at han ville bruge resten af sit liv på at anmelde film, han kunne lide, sov Roger Ebert ind den 13 april 2013. Han var en meget succesfuld og anerkendt filmkritiker, og ofte vil film, der er blevet anmeldt af ham, have skrevet noget, ofte konklusioner, eller "two thumbs up".

Selve tomlen, både op og ned, var noget, både Siskel og Ebert havde opfundet, og har inspireret mange moderne funktioner blandt andet på Facebook, YouTube og Twitter.

Ebert har set omkring 10.000 film og anmeldt de fleste. Han har vundet Pulitzerprisen og fået en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Ebert betragtes af mange som verdens største filmanmelder.[1]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Reference[redigér | redigér wikikode]