Goodfellas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Goodfellas
Overblik
Genre Drama
Instrueret af Martin Scorsese
Manuskript af Martin Scorsese
Nicholas Pileggi
Baseret på Wiseguy Rediger på Wikidata
Medvirkende Robert De Niro
Ray Liotta
Joe Pesci
Lorraine Bracco
Paul Sorvino
Fotografering Michael Ballhaus
Klip Thelma Schoonmaker
Filmmusik Goodfellas – Music from the Motion Picture Rediger på Wikidata
Musik af Pete Townshend Rediger på Wikidata
Produceret af Irwin Winkler
Distributør Warner Bros.
Udgivelsesdato 19. september 1990
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 146 minutter
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $25 millioner
Indtjening $46,836,394
Nomineringer og priser
Oscar for bedste mandlige birolle,
National Board of Review: Top Ten Films Rediger på Wikidata
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Goodfellas (eller GoodFellas) er en amerikansk gangsterfilm fra 1990 instrueret af Martin Scorsese. Filmen er baseret på en sand historie, "Wiseguy: Life in a Mafia Family" fra 1985 af kriminalreporteren Nicholas Pileggi, der beskriver Henry Hills liv, et mafiamedlem, der blev informant.[1]

Filmen ligger nr. 18 på IMDB's top 250 liste[2]

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Henry Hill (Liotta) indrømmer, "Så langt tilbage som jeg kan huske, jeg altid ønsket at være en gangster," med henvisning til hans forgude de Lucchese gangsterfamilie, i et overvejende italiensk-amerikansk kvarter i East New York, Brooklyn i 1955. Ønsker at være en del af noget væsentligt, afslutter Henry skolen og går på arbejde for dem. Hans irsk-amerikansk far forsøger at stoppe Henry efter at han finder ud af hans pjækkeri, men gangsterne truer den lokale postvæsenluftfartsselskab med alvorlige konsekvenser, hvis han leverer flere breve fra skolen til Henrys hus. Henry er i stand til at klare for sig selv, og lærer de to vigtigste lektioner i livet: "Aldrig overløbe dine venner, og altid holde munden lukket," det råd er givet til ham efter at være blevet frikendt for anklager tidligt i sin karriere.

Henry er taget under beskyttelse af den lokale mafia, Paul "Paulie" Cicero (Sorvino) og hans medarbejdere, Jimmy "The Gent" Conway (De Niro), der elsker kapring af lastbiler, og Tommy DeVito (Pesci), en aggressiv væbnet røver med temperament. I slutningen af 1967, begår de Air France Røveri, som er Henry debut i den store tid. Nyder de frynsegoder af deres kriminelle liv, tilbringer de det meste af deres nætter på Copacabana med utallige kvinder. Henry møder og senere gifter sig med Karen (Bracco), en jødisk kvinde. Karen er i første omgang plaget af Henrys kriminelle aktiviteter, men bliver snart forført af hans glamourøse livsstil. Da en nabo overfalder hende for at afvise hans tilnærmelser, Henry slår ham i hovedet utallige gange med en pistol. Hun føler sig vakt af den handling, især når Henry giver hende pistolen og fortæller hende, at hun skal skjule det.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Patrick, Vincent (26. januar 1986). "NOT-SO-ORGANIZED CRIME". The New York Times.
  2. ^ imdb.com, 6. november 2008

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film