Rudnik nad Sanem

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rudnik nad Sanem
Rudnik nad Sanems byvåben
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo podkarpackie, Nedrekarpater
Postnr. 37-420 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLRUD Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 6.565 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 36,3 km²
 - Befolknings­tæthed 181 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.rudnik.pl
Oversigtskort

Rudnik nad Sanem (udtale: [ˈrudɲik ˌnat ˈsanɛm]; indtil 1997 Rudnik, yiddish: רודניק Ridnik) er en by i den nordlige del af Voivodskabet Nedrekarpater i det sydøstlige Polen. Rzeszów har 6.565(2021)[1] indbyggere og et areal på 36,26 km². Den er en del af powiatet (amt) Nisko. Byen ligger ved floden San, deraf "nad Sanem" (på San) delen af navnet, som blev tilføjet det officielle navn i 1997. Den ligger 29 km nordøst for Rzeszów. Rudnik kalder sig den polske hovedstad i Vidjefletning.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Bosættelsen Rudnik blev sandsynligvis grundlagt i det 14. århundrede, efter at Røderutenien var blevet annekteret af Kongeriget Polen. Det udviklede sig på grund af placeringen ved San-floden og modtog bycharter i 1552 på grund af indsats fra en lokal adelsmand, Krzysztof Gnojenski. Byen blev etableret på stedet for landsbyen Kopki.

Under den svenske invasion af Polen, i begyndelsen af 1656, smadrede en kavalerienhed her en svensk enhed, som bevogtede kong Karl 10. Gustav . Kongen selv undslap med nød og næppe at blive fanget af polakkerne. Efter Polens delinger blev Rudnik annekteret af Habsburg-riget, som en del af provinsen Galicien. På grund af nærheden af den østrigsk-russiske grænse blev Rudnik et vigtigt overgangspunkt for polske oprørere, der kæmpede i Januaropstanden (1863). Byen brændte ofte, da de fleste af dens huse var lavet af tømmer. Rudnik blev næsten fuldstændig ødelagt under Første Verdenskrig, da østrigske og russiske hære kæmpede i byen og dens område i seks uger.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi