Marengs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Rutebil (marengs))
Spring til navigation Spring til søgning
Marengs med fløde

Marengs ([mɑˈʁaŋs][1]) er en dessert lavet af pisket æggehvide og sukker. Tit tilsættes også en syre, f.eks. eddike eller vinsten. Marengs bliver ofte tilsat smagsgivere f.eks. vanilje og en smule mandel eller kokosekstrakt. Marengs har en sprød overflade med et luftigt indre og er ret søde.

Kemi[redigér | redigér wikikode]

Æggehvider er enormt proteinholdige, og når de piskes denatureres disse proteiner, hvilket resulterer i den stive struktur. Den tilsatte syre hjælper til denatureringen af proteinerne, og derfor er en marengs med syre mere stabil end en uden. Mange syrer er ildesmagende, og det er da heller ikke strengt nødvendigt at tilsætte syre. Dog har vinsten ingen smag og benyttes derfor ofte.
Det er vigtigt, de tilsatte smagsgivere ikke er fedtholdige, da dette nedbryder marengsens struktur.

Forskellige slags marengs[redigér | redigér wikikode]

- Rutebiler er kakaomarengs i en karakteristisk facon, der ligner en rutebil lidt (aflang og med rillet top)
- Marengskys er små, runde marengs med varierende smag sprøjtet ud med en stjernetyl
- Pavlova er en australsk marengskage. Den er anderledes ved, at indeholde majsstivelse, hvilket gør, at dens indre er blød og skumfidus-agtig
- Bedstefars skæg er en klassiker i Danmark. Den består af en kagebund, et lille lag syltetøj eller frugtpuré og et lag marengs. Marengsen kan enten være bagt igennem og sprød eller bagt kortvarigt og derfor have en sprød top, men som pavlovaen et blødt indre
- Den Amerikanske Angelfood-kage er marengsbaseret
- Baked Alaska er en iskage. Is bages ind i en blød marengs
- Marengs reder har samme tekstur som marengskys, men er sprøjtet ud så de ligner fuglereder. De fyldes med f.eks. bær, frugt eller creme.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.