Spring til indhold

Matros

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Søfolk)
Matroser i Københavns Havn, maleri af Albert Edelfelt (1854–1905)

Matros er en fuldt uddannet menig sømand, som har erhvervet sig erfaring i alt forefaldende lønarbejde på et skib.

En matros bør, som andet personale på danske skibe, have haft kursus i kendskab til sikkerheden om bord, brandslukning, håndtering af redningsflåder, ankerspil, m.m. Tidligere gjaldt det erfaring i vedligeholdelse af takkelagen (tovværk og rigning, master og sejl), sejldugssyning, lodning (måling af vanddybde), betjening af roret, roning af båd, betjening af spil og andre mekaniske indretninger. Hans rang svarede til svendens rang indenfor håndværk.

En befaren matros er en betegnelse for en værnepligtig matros, der i 18 måneder har været i fart som sømand. Tidligere var der en koncis angivelse af mindstemålet:[1] I de 18 måneder skulle man have gjort to rejser til havne, der er beliggende vest for en linje fra Texel til Kap Lindesnæs eller øst for en linje fra Rügenwalde til Kalmar.

De befarne sømænd blev udskrevet til tjeneste ved søværnet.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Salmonsens Konversationsleksikon Anden Udgave / Bind II.
JobSpire
Denne artikel om et job eller en stillingsbetegnelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
MarineSpire
Denne artikel om sømilitære emner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Militær