Søgemaskine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Opgørelse over markedsandele for de mest populære søgemaskiner i november 2013.

En søgemaskine er en applikation til at hjælpe en bruger med at finde information. Det kan f.eks. være at finde filer med bestemte data (f.eks. ord), gemt i en computers hukommelse, for eksempel via World Wide Web (kaldes så en websøgemaskine). Ofte bruges søgemaskine fejlagtigt om linkkataloger eller Netguider.

Websøgemaskiner[redigér | redigér wikikode]

De største og mest brugte websøgemaskiner i dag er Google, Baidu, Yahoo! og Bing der alle har indekseret flere milliarder sider, men der er stadig mange sider de ikke kender.

Der findes en række andre søgemaskiner, hvoraf visse tidligere var meget udbredte. Sådanne søgemaskiner er bl.a. AltaVista, Lycos, WebCrawler, HotBot, Excite, Infoseek, Inktomi, Picsearch, Yooci og AllTheWeb.

Visse websøgemaskiner har specialiseret sig inden for visse områder. F.eks. FetishRobot, der søger pornosider og Rejseoversigten, der søger rejsesider og ønsker man en mere matematisk eller kemisk tilgang til ens søgeresultater kan man bruge Wolfram Alpha. Her kan du slå matematiske formler op, kemiske sammensætninger eller gå i dybten med et lands informationer.

Udover traditionelle søgemaskiner er der en stor stigning[Kilde mangler] i anvendelse af erhvervsrelaterede søgemaskiner, hvor man kan finde informationer om firmaer, produkter og serviceydelser. Her kan bl.a. nævnes Business.com, Kompass.com, Masterseek og BusinessGlobe.com.

Udover det findes der også menneske redigerede websøgemaskiner/kataloger, så som Open Directory Project.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: