Søgemaskine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Opgørelse over markedsandele for de mest populære søgemaskiner i november 2013.

En søgemaskine er en applikation til at hjælpe en bruger med at finde information. Det kan f.eks. være at finde filer med bestemte data (f.eks. ord), gemt i en computers hukommelse, for eksempel via World Wide Web (kaldes så en websøgemaskine). Ofte bruges søgemaskine fejlagtigt om linkkataloger eller Netguider.

Websøgemaskiner[redigér | rediger kildetekst]

De største og mest brugte websøgemaskiner i dag er Google, Baidu, Yahoo! og Bing[3] der alle har indekseret flere milliarder sider, men der er stadig mange sider de ikke kender.

Der findes en række andre søgemaskiner, hvoraf visse tidligere var meget udbredte. Sådanne søgemaskiner er bl.a. AltaVista, Lycos, WebCrawler, HotBot, Excite, Infoseek, Inktomi, Picsearch, Yooci og AllTheWeb.

Visse websøgemaskiner har specialiseret sig inden for visse områder. F.eks. FetishRobot, der søger pornosider og Rejseoversigten (Så som Momondo og Travelmarket), der søger rejsesider og ønsker man en mere matematisk eller kemisk tilgang til ens søgeresultater kan man bruge Wolfram Alpha. Her kan du slå matematiske formler op, kemiske sammensætninger eller gå i dybten med et lands informationer.

Udover traditionelle søgemaskiner er der en stor stigning[kilde mangler] i anvendelse af erhvervsrelaterede søgemaskiner, hvor man kan finde informationer om firmaer, produkter og serviceydelser. Her kan bl.a. nævnes Business.com, Kompass.com, Masterseek og BusinessGlobe.com.

Den nyeste trend er søgemaskiner der beskytter privatlivets fred, dvs. de sporer dig ikke ligesom Google og mange andre søgemaskiner. Den hurtigst voksende søgemaskine i 2015[1] [2] var derfor ikke Google, Yahoo eller Bing, men i stedet DuckDuckGo, som netop er en søgemaskine der ikke sporer dig.

Udover det findes der også menneske redigerede websøgemaskiner/kataloger, så som Open Directory Project.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^DuckDuckGo Direct queries per day 2011-2016
  2. "Desktop Search Engine Market Share". NetMarketShare.
Wikimedia Commons har medier relateret til: