Performancekunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Performancekunst udført af John Court

Performancekunst er kunst der udføres af kunstneren selv evt. foran et publikum, men ikke nødvendigvis, i såfald kan værket dokumenteres på anden måde, f.eks. som video. Betegnelsen kan bruges som paraplybetegnelse for alle former for kunst, der involverer et element af optræden, synonymt med betegnelsen scenekunst. Men oftest refererer termen til en form for avant-garde eller konceptuel kunst, som er vokset ud af de visuelle kunstarter. Et eksempel på tidlig performancekunst kan Samuel Becketts sene teaterstykker siges at være, også selv om der i dette tilfælde ikke ar tale om at kunstneren/ forfatteren selv optræder. Her gælder især stykker som Not I, Breath og Rockaby som eksempler.

Anden tidlig performancekunst var Hugo Balls Cabaret Voltaire i Schweitz og dermed også dadaismens kunst der kombinerede digte, billeder, optræden og handlinger.

Senere er der kunstretninger som situationismen der har forbindelse til f.eks Asger Jorn og COBRA. Der er Fluxus som i Danmark er repræsenteret ved bl.a. Arthur Køpcke, Eric Andersen, Bjørn Nørgaard og Henning Christiansen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kunst og kulturStub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.