Sabel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
En sabel

En sabel er et enægget sværd med spids til hug og stik. Grebet er krumt til æggens side for at forbedre håndteringen. Som håndbeskyttelse har en sabel en parerbøjle. Sablen er lettere end sværdet og blev især anvendt af kavaleriet.

Sablen er kendt siden det 2. århundrede fra Persien og kom formentlig til Europa med avar-stammer i i det 8. århundrede. Våbnet blev dog ikke særlig udbredt i Europa før omkring 1800, hvor især beredne styrker tog det i anvendelse.[1] Under Napoleonskrigene blev alle franske infanteristyrker udstyret med en kort sabel, men da den var så godt som ubrugelig i kamp mod kavaleri, indførtes bajonetten til erstatning. I Europa brugtes sabler i krig til første verdenskrig.

Sabler har ikke nogen praktisk betydning nu om dage, men anvendes fortrinsvis ceremonielt, som pynt og til konkurrencesport.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Heinrich Müller, Hartmut Kölling, Europäische Hieb- und Stichwaffen aus der Sammlung des Museums für Deutsche Geschichte. Berlin 4. Aufl. 1986. 34-36.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]