Sabinere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sabinerne)
Gå til: navigation, søg
"Sabinerindernes rov" af Giambologna.

Sabinerne (Latin: Sabini, ental Sabinus) var en italisk stamme, der dels boede ved Adriaterhavet, dels i mindre bosættelser i det område, hvor Rom opstod. Deres sprog var sydpicensk og hørte til den sabelliske del af de italiske sprog. Undersøgelser har påvist mange forbindelser mellem romerne og sabinerne, blandt andet i form af, at sabinske myter og religion er overtaget af romerne. Samkvemmet blev forstærket af, at en af Roms syv høje, Quirinal var en sabinsk landsby, før den blev indlemmet i byen Rom. I følge romersk historie var den anden af Roms konger, Numa Pompilius, sabiner.

latin blev de egne sabinerne oprindeligt havde beboet, kaldt for Sabinium, og omfattede dele af nutidens regioner Lazio, Umbrien og Abruzzo.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det er nu almindelig enighed om, at sabinerne var et af de indoeuropæiske folkeslag, der invaderede den Italienske Halvø i det 2. årtusinde f.Kr. I antikken var der derimod helt anderledes forestillinger om sagen, især fordi græske forfattere som Dionysios af Halikarnassos, havde vidtløftige beretninger om, hvordan både romere og sabinere egentlig stammede fra Grækenland.

På grund af det nære naboskab med romerne, var sabinerne et af de første af de sabelliske folkeslag, der blev opslugt af Rom. Det skete allerede i forbindelse med den sabinske krig, omkring 505-504 f.Kr. De sidste sabinere var den gruppe, der kaldtes picenere og boede længere fra Rom, ved Adriaterhavskysten. De blev først indlemmet i det romerske rige i forbindelse med Forbundsfællekrigen.

Legenden om de sabinske kvinder[redigér | redigér wikikode]

I følge legenden kidnappede romerne i kongedømmets tid nogle sabinske kvinder, så de kunne befolke en nyanlagt by. Sabinerne gik (efter nogen betænkningstid) til modangreb, men de sabinske kvinder og deres børn stillede sig mellem de to hære, der bestod af henholdsvis kvindernes fædre og deres nuværende mænd, og dermed blev freden genoprettet. Historien om "sabinerindernes rov" er fremstillet utallige gange i billedkunst og skulpturer.

Trivia[redigér | redigér wikikode]

  • "Sabine" og "Sabina" bliver brugt som pigenavn, især i de tysktalende lande, og betyder egentlig "en sabinsk kvinde".

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]